Bersihkan penyumbatan di tandas dengan cuka dan soda: teknologi kerja, ulasan, video

Industri kimia menawarkan pelbagai jenis produk yang digunakan untuk menghilangkan masalah dengan saluran dalam sistem kumbahan, membasmi kuman bilik mandi, permukaan bersih dari karat, kapur, dan minyak. Bahan aktif, bergantung pada tujuannya, adalah asid dan alkali. Membersihkan tandas dengan baking soda dan cuka pada akhirnya akan memberikan kesan yang tidak kurang, tetapi dengan kos yang minimum.

Ciri-ciri membersihkan tandas dengan soda dan cuka

Tempat yang paling sering dikunjungi di bangunan kediaman adalah bilik tandas, oleh itu perlu dilakukan pembersihan tandas secara berterusan. Pengumpulan utama mikroorganisma patogen adalah di bawah rim. Apabila dibasuh dengan air, bakteria dapat tersebar pada jarak yang cukup jauh. Sekiranya bilik mandi kecil dan lebih banyak gabungan, bakteria boleh didapati di sikat gigi, dinding, kenop pintu.

Tugas utama adalah untuk mencegah pengumpulan dan penyebaran patogen. Membersihkan lapisan seramik atau periuk dari peralatan kebersihan harus dilakukan sekerap mungkin. Tidak selalu ada bahan kimia di tangan atau seseorang mungkin mempunyai reaksi alergi terhadap komponen tambahan, misalnya, pemekat atau pewangi. Dalam kes ini, membersihkan tandas dengan asid asetik dan baking soda adalah pilihan yang optimum dan tidak kurang berkesan.

Keberkesanan pembersihan dengan soda dan cuka adalah kerana reaksi alkali dan asid. Baking soda (aka sodium bikarbonat) mewujudkan persekitaran alkali semasa larut. Oleh itu, bahan tersebut sangat diperlukan untuk menghilangkan timbunan lemak atau karat. Tetapi ia tidak berkesan terhadap sebatian berkapur yang menetap di dinding alat kebersihan-teknikal, dan mineral yang sampai ke permukaan dengan air kencing dan membentuk plak berwarna coklat dan sangat tidak estetik. Dalam kes ini, asid diperlukan untuk pembersihan, oleh itu cuka dalam kombinasi dengan natrium bikarbonat adalah alat pelbagai fungsi.

Bacaan yang disyorkan:  Baking soda: sifat berguna, aplikasi, cara pengambilan

Anda boleh membersihkan tandas bukan sahaja dengan baking soda, tetapi juga dengan soda kaustik, sodium bikarbonat - bahan dengan kesan pemutihan yang lebih ketara dan tindak balas kimia dengan asid. Kelebihan baking soda adalah bahawa ia bukan sahaja membersihkan permukaan tandas tetapi juga menyerap bau. Cuka melarutkan sebatian kapur, batu kencing dan karat. Persekitaran yang agresif membunuh patogen. Kedua-dua bahan murah yang terdapat di setiap kediaman mampu mengatasi kotoran yang paling sukar semasa proses pembersihan.

Kelebihan dan kekurangan baking soda dan cuka untuk membersihkan tandas

Masalah utama kebersihan berkaitan dengan pemendapan sebatian berkapur di permukaan. Sebab dalam kes ini adalah air dengan kandungan kapur yang tinggi. Masalah yang tidak kurang adalah kalkulus kencing; agak sukar untuk menyingkirkannya apabila diabaikan. Paip pembetung akhirnya boleh tersumbat dengan sebatian lemak yang menetap di dinding. Sedimen termampat menghalang aliran penuh air. Untuk membersihkan tandas, cuka boleh diganti dengan asid sitrik, tindak balas dengan soda dan kesan produk akan sama.

Kelebihan ubat rakyat untuk membersihkan paip:

 • tidak merosakkan bahan dari mana peralihan dan paip dibuat;
 • berkesan memerangi semua jenis pencemaran;
 • menghilangkan bau yang tidak menyenangkan;
 • memusnahkan mikroba;
 • selamat untuk manusia;
 • membantu menghilangkan penyumbatan;
 • berkesan terhadap simpanan lemak pada paip pembetung;
 • mempunyai sifat pemutihan.

Sekiranya anda membersihkan tandas dengan cuka dan soda dengan betul sesuai dengan teknologi dan perkadarannya, praktikalnya tidak ada kekurangan dari menggunakannya.

Penting! Satu-satunya kelemahan adalah bahawa produk tidak akan menghadapi penyumbatan yang kuat dan tidak dapat menghilangkan plak lama kalkulus kencing yang padat pada kali pertama.
Menghilangkan penyumbatan saluran paip akibat tindak balas natrium bikarbonat dan asid

Apa jenis kotoran yang membantu soda dan cuka membersihkan tandas

Penggunaan asid dan natrium bikarbonat berkesan bukan sahaja semasa membersihkan permukaan, tetapi akan membantu menyingkirkan penyumbatan pada saluran pembuangan dan paip. Tugas utama adalah menentukan sifat penyumbatan dan tempat penyetempatan. Sebabnya:

 • sisa-sisa bahan binaan masuk ke pembetung - pilihan ini dipertimbangkan terutamanya semasa kerja pembaikan;
 • saluran longkang disekat oleh produk kebersihan diri, dan jika ada anak kecil di rumah, saluran air mungkin tersumbat dengan mainan kanak-kanak, terutama yang lembut;
 • buah atau makanan yang rosak telah jatuh ke tandas;
 • jika hanya terdapat satu longkang dari tandas dan sink dapur, paip tersebut mungkin tersumbat dengan lemak termampat;
 • penyebab biasa ialah kesesakan sampah di pembetung utama.

Dalam kes terakhir, langkah yang lebih berkesan akan diperlukan daripada membersihkan tandas dengan soda dan asid.

Sekiranya penyumbatan dekat, ia dapat ditarik keluar dari paip dengan tangan, sekiranya berlaku kegagalan, agen pembersih digunakan. Semasa tindak balas asid dan alkali, karbon dioksida dilepaskan, dan ia mendorong halangan. Anda boleh memecahkan penyumbatan di tandas dengan soda dan asid seperti berikut:

 1. Air suam (sekitar 8-10 liter) dituangkan ke atas alat kebersihan dan ditutup dengan penutup, dibiarkan selama dua jam.
 2. Sekiranya penyumbatan longgar, air akan mengalir secara beransur-ansur, residu dikeluarkan sepenuhnya.
 3. Pelocok digunakan, dengan aliran udara akan membantu memindahkan penyumbatan dari tempatnya.
 4. Kemudian bungkus soda penaik dan 2 sudu besar. Dituangkan ke dalam tandas. cuka dipanaskan hingga 400 C.
 5. Lubang ditutup rapat dengan kain agar busa tidak sampai ke permukaan, dan karbon dioksida bergerak ke arah halangan di dalam paip, dan dibiarkan selama 40 minit.
 6. Selepas itu, mereka sekali lagi dituangkan dengan air suam.
Anggaran dan kaedah yang berkesan untuk membersihkan permukaan paip dengan cuka dan soda
Nasihat! Sekiranya pertama kalinya tidak dapat menghilangkan penyumbatan tandas dengan soda dan asid, prosedur diulang.

Membersihkan saluran pembuangan sekiranya tersumbat teruk dilakukan seperti berikut:

 1. Keluarkan cecair dari tandas.
 2. Campurkan dalam 1 liter air 200 g soda kaustik dan jumlah asid asetik yang sama.
 3. Dituangkan ke dalam lubang saliran, tutup laluannya.
 4. Biarkan selama dua jam.

Kemudian selebihnya larutan dibasuh dengan air suam.

Cara membersihkan tandas dengan baking soda dan cuka

Permukaan dibersihkan dengan kepekatan agen yang berbeza, pilihan bergantung pada tahap dan sifat pencemaran. Sekiranya lapisannya nipis, tidak sukar untuk membuang limescale dari lapisan tandas dengan cuka dan natrium bikarbonat. Kaedah ini juga akan menghilangkan karat dari permukaan faience. Selepas prosedur, tidak akan ada bau asing di bilik mandi. Produk ini juga dapat digunakan untuk membersihkan jubin, lantai, dan mengelap permukaan luar mangkuk tandas dan pintu.

Urutan tindakan:

 1. Bahagian dalam peralatan kebersihan ditutup dengan lapisan soda.
 2. Sponge lembap (bahagian keras) digunakan untuk membersihkan kawasan yang bermasalah.
 3. Biarkan selama 30 minit.
 4. Kemudian tuangkan cuka di atas, permukaannya akan mula berbuih. Semasa reaksi, tempat limas utama dibersihkan secara intensif.
Amaran! Semasa bekerja, kulit tangan dilindungi dengan sarung tangan teknikal atau perubatan.

Sekiranya terdapat pencemaran yang teruk, baking soda diganti dengan kaustik, dan cuka - dengan 70% asid asetik, pembersihan dilakukan mengikut skema yang sama. Prosedur akan membuang plak dan membasmi kuman tandas.

Natrium bikarbonat yang digabungkan dengan asid menghilangkan semua jenis kotoran

Menghilangkan batu kencing sedikit lebih sukar, terutamanya jika lapisannya tidak nipis, membersihkan permukaan akan memakan masa lebih lama. Prosedurnya paling baik dilakukan pada waktu pagi, ketika pangsapuri tetap kosong sehingga tidak ada yang dapat menggunakan bilik mandi, atau pada waktu malam. Untuk membersihkan tandas dari batu kencing, gunakan soda, cuka atau esen dan yodium. Komponen terakhir akan meningkatkan tindakan asid. Untuk plak lama dan padat, natrium karbonat digunakan.

Teknologi pembersihan:

 1. Air dikeluarkan sepenuhnya dari mangkuk, permukaannya disapu kering.
 2. 300 ml asid dituangkan ke dalam bekas, diletakkan di atas dapur.
 3. Bahan dipanaskan hingga 400 C, pinggan ditutup awal.
 4. Keluarkan dari dapur, tambah 2 sudu besar. l. natrium bikarbonat dan 15 tetes. iodin.

Campuran ditutup dengan span. Di kawasan yang paling tercemar, masukkan serbet yang direndam ke dalam produk. Biarkan sekurang-kurangnya lapan jam. Selama ini, lapisan plak akan menjauh sepenuhnya dari lapisan. Permukaan dibasuh beberapa kali dengan air sabun dan air disalirkan. Sekiranya pembersihan awal tidak cukup berkesan, acara itu akan berulang.

Mencegah penampilan kotoran di tandas

Membersihkan peralatan kebersihan adalah prosedur yang perlu tetapi tidak menyenangkan. Pencemaran permukaan yang kerap dengan limescale, kalkulus kencing, karat dapat dielakkan dengan memerhatikan langkah pencegahan. Pengendalian paip yang betul akan membantu mengekalkan keputihan dan kilauan lapisan seramik atau faience, menghilangkan pembentukan penyumbatan pada saluran pembuangan.

Beberapa petua untuk menghilangkan pembersihan peralatan kesihatan anda secara berterusan:

 1. Hilangkan aliran air dari tangki - aliran berterusan meninggalkan tanda di permukaan.
 2. Elakkan genangan air kotor - setelah setiap lawatan ke bilik mandi, gunakan butang longkang.
 3. Jangan mengosongkan sisa makanan - ini akan meninggalkan kesan berminyak pada seramik dan menyebabkan penyumbatan.
 4. Jangan buang produk kebersihan diri ke dalam mangkuk - tong sampah digunakan untuk tujuan ini.
 5. Sentiasa gunakan sikat - untuk menghilangkan sisa organik dari aktiviti penting badan.
 6. Berus tidak boleh kering - campuran air dan agen pembersih dituangkan ke dalam labu di tempatnya berdiri.
 7. Pastikan menggunakan bahan pelembut air - mereka meletakkan tablet khas di tangki saliran atau memasang alat di bawah pelek.

Langkah pencegahan akan menyelamatkan anda dari pembersihan permukaan yang kerap dan memperpanjang jangka hayat alat kebersihan.

Kesimpulannya

Membersihkan tandas dengan baking soda dan cuka tidak kurang berkesan daripada menggunakan bahan kimia. Asid menghilangkan semua jenis kotoran yang tersimpan di permukaan lapisan. Persekitaran yang agresif merosakkan mikroorganisma patogen. Bahan ini memberikan keputihan permukaan, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, memecah simpanan lemak pada paip. Tindak balas kimia membantu membersihkan penyumbatan. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai membersihkan tandas dengan baking soda dan cuka, lihat videonya.

Ulasan mengenai membersihkan tandas di rumah dengan cuka dan soda

Soboleva Marina, 35 tahun, Wilayah Krasnodar.
Bekalan air di dalam rumah adalah dari sumur, airnya sangat berkapur, keadaan kebersihan bilik mandi sering kali tidak diinginkan. Bagi saya, membersihkan mangkuk seramik dengan soda asid dan kaustik secara beransur-ansur menggantikan semua bahan kimia. Hasilnya tidak lebih buruk, harganya lebih rendah. Saya sering mengganti cuka dengan asid sitrik atau oksalat, kesannya sama, tetapi tidak ada bau masam yang tidak menyenangkan.
Vadim Starovoitov, 28 tahun, Chelyabinsk.
Baru-baru ini saya pertama kali menghadapi masalah tersumbat di bilik mandi. Rakan-rakan menasihatkan untuk tidak membelanjakan wang untuk kimia, yang sering tidak memberikan hasil yang positif, tetapi menggunakan cuka dan soda untuk membersihkan paip.Saya tidak pasti apa yang akan berlaku, itu sia-sia. Setelah beberapa jam, mungkin untuk menyingkirkan penyumbatan dan batu kapur di saluran pembuangan.
Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan