Cara melipat gaun berpakaian agar tidak berkerut: perubatan, mandi, bertudung

Terdapat beberapa cara untuk melipat jubah agar tidak berkerut. Pada pandangan pertama, ini kelihatannya sukar, tetapi sangat mungkin untuk menyimpan gaun tanpa lipatan dan lipatan sehingga tidak perlu selalu disetrika.

Ciri menyimpan jubah

Jubah, atau, seperti juga disebut, kimono, adalah pakaian yang hampir dimiliki setiap orang di dalam almari. Pakaian terry hangat dikaitkan dengan keselesaan di rumah, ia dipakai ketika pergi ke tempat mandi dan sauna, dan doktor, penyelidik dan pembantu makmal memakainya sebagai pakaian kerja:

 1. Terlepas dari bahannya, barang tersebut sangat mudah berkerut, terutama jika barang itu tidak dapat disimpan di penyangkut baju, tetapi anda harus menyimpannya digulung di rak.
 2. Pada masa yang sama, penyangkut baju tidak selalu dapat dilakukan, lebih kerap ia dipakai oleh barang pakaian yang lebih penting, seperti pakaian, kemeja, mantel jalan dan jaket.
 3. Situasi sering timbul apabila sehelai pakaian yang baru dicuci dikeluarkan dari almari, dan ternyata pakaian itu berkerut parah, yang menjadikannya kelihatan ceroboh dan tidak menarik.
 4. Oleh kerana lantai paling sering panjang dan melebar di bahagian bawah, untuk melipatnya, kesulitan timbul - kaedah klasik tidak berfungsi, dan ternyata pakaian itu berkerut pula.

Bagi mereka yang memakai jubah di tempat kerja, penting untuk memantau penampilannya. Di rumah, juga lebih menggembirakan mengenakan barang yang cantik dan kemas. Untuk mengelakkannya berkerut, anda perlu belajar cara melipatnya dengan betul.

Malah kimono terry dilipat sebaiknya agar tidak berkerut

Cara melipat jubah dengan kemas

Terdapat beberapa cara untuk melipat jubah itu dengan padat ke dalam almari agar tidak berkerut di rak. Ini tidak selalu mungkin dilakukan pada kali pertama, tetapi setelah beberapa kali percubaan, setiap orang akan dapat meletakkannya dengan cepat dan cekap.

Cara melipat jubah kain terry dengan padat

Situasi ketika kimono terry hancur jarang berlaku - kain padat kurang cenderung lipatan. Tetapi jika anda tidak memperhatikan melipat pakaian dengan betul, lambat laun anda harus menghadapi masalah yang tidak menyenangkan.

Anda boleh meletakkan benda hangat kegemaran anda dengan kemas dan padat dengan cara berikut:

 • pakaian dilipat dua dalam satah menegak sehingga bahu saling bersentuhan;
 • lengan dilipat ke dalam;
 • barang itu digulung dengan cepat dengan roller yang padat atau dilipat menjadi tiga, bergantung pada bagaimana lebih senang untuk membungkusnya untuk disimpan di dalam almari.
Penting! Anda harus melipat terim kimono dengan betul tepat selepas pembelian. Sekiranya kain tebal berkerut, akan lebih sukar untuk meluruskannya.
Prosedur lipatan sangat mudah

Cara melipat gaun perubatan

Anda boleh melipat jubah dengan cantik agar sentiasa segar dalam beberapa minit. Ini dilakukan seperti ini:

 • sehelai pakaian dibentangkan di permukaan yang rata dan bersih;
 • kain dilicinkan dengan lembut dengan tangan agar tidak meninggalkan lipatan dan lipatan;
 • benda itu dibengkokkan separuh, meletakkan jahitan bahu tepat di atas satu sama lain;
 • lengan disambungkan dalam satu baris dan dilipat dengan teliti di bahagian tengah.
Bacaan yang disyorkan:  Cara menghilangkan gris

Selepas itu, hanya perlu melipat benda itu sebanyak 3 kali sehingga kelihatan ringkas, tetapi kolarnya tidak berkerut.Selepas beberapa latihan, anda tidak perlu lagi berurusan dengan fakta bahawa pakaian kerja anda berkerut dan anda perlu menyeterika dengan segera.

Sekiranya anda melipat barang dengan berhati-hati, anda perlu menyeterika dengan kerap.

Cara melipat jubah mandi

Agar tidak berkerut kimono lembut putih salji untuk sauna dan mandi, disarankan juga menyimpannya dengan teliti di dalam almari dalam bentuk yang padat. Anda boleh melakukannya dengan cara ini:

 • tangan kanan ditolak ke lengan kanan dan dibalikkan ke luar;
 • dengan tangan kiri, mereka menggenggam bahu kiri benda itu, dan kemudian saling menekan lengan;
 • kimono, dengan mudah dan cepat dilipat dua dari sisi jahitan, diletakkan di atas meja dan lipatan diluruskan dengan kemas;
 • pakaian dilipat 3 kali atau dilipat dengan erat, bergerak dari leher ke lantai.

Tali pinggang boleh dililit secara merata di sekitar barang yang dilipat.

Nasihat! Sekiranya anda ingin melipat benda itu sehingga tidak berkerut, anda tidak perlu terburu-buru ketika melipat kain, jika tidak, lipatan dan lipatan mungkin tetap berada di atas pakaian.
Kimono mandi yang dilipat menjadikan anda segar dan cantik

Cara melipat jubah bertudung

Pada pandangan pertama, nampaknya perkara yang paling sukar adalah merapikan jubah yang bertudung. Elemen ini mengganggu lipatan, dan seseorang harus berurusan dengan fakta bahawa kain masih berkerut. Tetapi jika anda mengetahui teknologi yang mudah, maka tudung hanya akan berguna:

 1. Lengan kiri ditarik ke bahu kanan, dan kemudian bahu kiri dilipat dengan teliti dan lengan diturunkan ke bawah di sepanjang sisi kiri.
 2. Manipulasi serupa dilakukan untuk lengan kanan.
 3. Licinkan kain dengan telapak tangan anda dan mulailah menggulung dari bawah.

Apabila hanya gulungan kain tebal yang tinggal di bawah garis tudung dan kolar, kain gulung ini terus dimasukkan ke tudung. Oleh itu, tudung akan membantu mengelakkan situasi di mana kimono kegemaran anda runtuh, dan akan berfungsi sebagai sejenis penutup.

Tudung boleh digunakan untuk menutup kimono yang dilipat, seperti penutup

Cara melipat jubah sebagai hadiah

Sekiranya anda merancang untuk memberikan gaun berpakaian yang cantik dan terang kepada lelaki hari jadi, maka anda perlu berhati-hati agar dia tidak berkerut. Algoritma untuk melipat sesuatu menjadi hadiah kelihatan seperti ini:

 • benda itu dibentangkan di atas meja besar dan lantai diratakan, dan juga butang diikat, jika ada;
 • pusingkan punggung terbalik dan letakkan sandaran kadbod yang padat di tengah belakang, pinggir atasnya harus disembunyikan di bawah kolar;
 • lengan dilipat bersama, sejajar sepanjang garis bahu dan siku;
 • sisi dilipat di sepanjang sisi kanan dan kiri substrat;
 • hem dilipat beberapa kali, membengkokkannya ke jahitan bahu.
Bacaan yang disyorkan:  Penyimpanan kasut: di lorong, almari, bilik persalinan, idea dan gambar

Selepas itu, substrat boleh dikeluarkan, atau anda boleh membiarkannya, jika kadbodnya cukup bersih dan cantik. Hadiah itu diikat dengan pita perayaan yang terang. Semasa menggunakan kaedah ini, kain akan tetap rata sepenuhnya, tanpa lipatan dan lipatan, dan anda tidak perlu risau tentang fakta bahawa benda cantik itu berkerut.

Anda perlu berhati-hati semasa melipat sesuatu ke dalam hadiah.

Cara menggulung jubah

Sekiranya anda melipat barang itu dengan kualiti yang tinggi, maka ia akan menjadi sangat padat, dan anda tidak perlu risau bahawa ia berkerut di dalam almari. Walau bagaimanapun, pakaian yang dilipat beberapa kali masih mengambil tempat tertentu di rak, dan sukar untuk menyimpannya. Selain itu, pakaian yang dilipat sukar dibawa bersama anda di dalam beg tanpa menghancurkannya.

Untuk penyimpanan dan pengangkutan yang lebih selesa, disarankan untuk menggayakan gaun perubatan atau pakaian rumah tangga. Ini sangat mudah dilakukan - pertama anda perlu melipat pakaian dengan salah satu cara yang tertera di atas, dan pastikan lengan baju rata di tengah atau di sisi. Kemudian perkara itu mula berguling dari bawah atau atas ke dalam gulungan yang ketat.

Sekiranya anda meluangkan masa dan tidak terlepas lipatan yang tidak disengajakan, maka pada waktu yang tepat anda boleh mengeluarkan barang dari beg atau almari dan pastikan ia tidak berkedut sedikit pun.

Pakaian yang digulung mudah dimasukkan ke dalam beg

Petua Berguna

Sebaiknya lipat pakaian anda setiap kali digunakan untuk mengelakkan keriput.Anda tidak boleh melemparkannya di sofa, di kerusi atau di almari dengan benjolan padat, memutuskan untuk membuangnya kemudian - lipatan dengan cepat terbentuk pada kain.

Kain nipis mesti diseterika dari semasa ke semasa. Jubah mandi yang diseterika hendaklah dibiarkan di papan seterika selama 5 minit untuk menyejukkan sebelum melipat, jika tidak, akan lebih sukar untuk mengelakkannya berkerut.

Perhatian! Jubah mandi dan gaun perubatan berwarna putih dilipat ke dalam. Ini akan menjadikan pakaian menjadi kotor lebih perlahan.

Kesimpulannya

Terdapat banyak cara untuk melipat jubah agar tidak berkerut, tidak sesulit yang disangka. Item yang dilipat dengan betul tidak hanya berkedut lebih sedikit, tetapi juga hampir tidak memakan ruang di dalam almari.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan