Cara membersihkan mandi dengan soda dan asid sitrik dari limescale, karat, cara pemutihan

Pelbagai bahan kimia rumah tangga digunakan untuk membersihkan paip dan jubin. Namun, penggunaannya tidak menjamin hasil yang optimum. Beberapa nama tidak boleh disebut selamat sepenuhnya untuk kesihatan manusia dan alam sekitar. Pembersihan mandi dengan baking soda dan asid sitrik dianggap sebagai kaedah yang berkesan untuk menghilangkan kotoran. Kaedah ini mengembalikan keputihan asal kepada tukang paip.

Adakah mungkin membersihkan mandi dengan asid sitrik

Untuk menghilangkan pencemaran, tidak perlu membeli bahan kimia rumah tangga yang mahal. Untuk tujuan ini, disarankan untuk menggunakan alat mudah yang terdapat di dapur setiap suri rumah. Ini termasuk:

  • Soda;
  • hidrogen peroksida;
  • sabun dobi;
  • pati cuka.

Dengan menggunakan kaedah ini, adalah mungkin untuk mengembalikan peralatan kebersihan kepada kebersihan, kilauan dan keputihan. Ciri pembersihan bilik mandi adalah keperluan untuk menghilangkan acuan, yang dianggap sebagai masalah biasa. Noda khas dapat dilihat pada jahitan di antara jubin. Kedua-dua soda dan asid sitrik (C6H8O7) membantu menghilangkan acuan.

Penting! Menggunakan ubat-ubatan rakyat mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan. Kaedah selamat disyorkan untuk membersihkan pelbagai permukaan.

Natrium bikarbonat (Na2CO3) adalah serbuk atau kristal putih kecil. Soda digunakan secara aktif bukan sahaja dalam industri, perubatan dan memasak. Bahan ini digunakan untuk membersihkan peralatan rumah tangga dan pelbagai permukaan. Apabila digabungkan dengan ubat lain, baking soda dapat meningkatkan keberkesanannya.

Serbuk tidak beracun. Soda adalah bahan yang selamat. Apabila habuk memasuki selaput lendir hidung atau mata, sedikit kerengsaan diperhatikan.

Telah diketahui bahawa C6H8O7 kelihatan seperti bahan putih. Serbuk mempunyai rasa masam yang kuat. Penggunaan bahan kimia isi rumah disebabkan oleh sifat asasnya. Alat ini, seperti soda, digunakan untuk pembersihan.

Bacaan yang disyorkan:  Baking soda: khasiat bermanfaat, aplikasi, cara pengambilan

Bolehkah asid sitrik membersihkan tab mandi akrilik

Mana-mana peralatan paip secara beransur-ansur kehilangan penampilan asalnya. Kemunculan limescale dan karat, kerosakan pada enamel disebabkan oleh penggunaan yang tidak betul, peningkatan kekerasan air.

Versi akrilik mempunyai sejumlah kelebihan yang menjelaskan populariti produk ini. Walau bagaimanapun, dindingnya sangat sensitif terhadap sebatian agresif. Perkara ini harus diambil kira semasa memilih produk pembersih.

Cara selamat termasuk mencuci paip akrilik dengan larutan C6H8O7
Bacaan yang disyorkan:  Cara mengelap hijau cemerlang dari linoleum

Kecekapan

Soda bukan sahaja membersihkan paip dengan cepat dan cekap. Penggunaannya dapat menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, yang penting.

Menggunakan asid sitrik dan natrium bikarbonat untuk membersihkan bilik mandi mempunyai kelebihan berikut:

  • kesan keselamatan dan pembasmian kuman;
  • fleksibiliti, yang menunjukkan kemungkinan menggunakan pelbagai jenis permukaan (keluli, besi tuang, akrilik);
  • murah, ketersediaan.

Keberkesanan dana ditunjukkan dalam penyingkiran bahan cemar dengan cepat, yang disebabkan oleh sifat asas zat.

Cara membersihkan tab mandi dengan baking soda dan asid sitrik

Natrium hidrogen karbonat boleh digunakan bersama dengan bahan lain untuk meningkatkan keberkesanannya. Gabungan soda penaik dan asid sitrik disyorkan untuk membersihkan mandi.

Dinding peralatan sanitasi dibasahi dengan air dan dirawat dengan soda. Semburkan larutan yang mengandungi air dan C6H8O7 di atas (sudu selama 1 cawan). Dengan menggunakan span, campuran itu disapu dengan teliti ke permukaan. Prosedur diakhiri dengan membilas peralatan kebersihan dengan air.

Video menunjukkan bagaimana anda boleh membersihkan mandi dengan soda dan asid sitrik:

Penyelesaian soda mempunyai bau yang menyakitkan, yang harus diambil kira semasa mencuci

Cara membersihkan tab mandi akrilik dengan asid sitrik

Serbuk menghilangkan limas dan kekotoran lain. Terima kasih kepada asid sitrik, mandi akrilik dapat dicuci dan dilunturkan.

Keberkesanan penyelesaian bergantung pada kepatuhan dengan perkadaran yang disyorkan. Untuk 2 liter air, anda perlu mengambil 1 sachet serbuk.

Untuk mencuci tab mandi, anda perlu mencairkan asid sitrik dalam cecair. Sponge dibasahi dalam larutan, peralatan kebersihan dihapuskan. Selepas 20 minit, permukaannya dirawat semula. Selepas prosedur, larutan dicuci dengan air.

Jangan gunakan span keras untuk membersihkan permukaan

Asid sitrik untuk limescale di bilik mandi

Sentuhan permukaan yang berterusan dengan air membawa kepada pembentukan deposit. Kemunculan bahan cemar tertentu disebabkan oleh komposisi cecair. Kemunculan limescale dipengaruhi oleh kelebihan garam magnesium dan kalsium. Enamel secara beransur-ansur berubah menjadi kuning.

Manifestasi limescale merangkumi adanya tanda-tanda berikut: garis kuning atau kelabu, kekasaran dinding

Apabila sabun dan air paip bersentuhan, salap sabun terbentuk. Pencemaran berterusan kerana adanya komponen lemak. Lama kelamaan, plak ini menebal dan tidak dibasuh dengan air.

Anda boleh mencuci bilik mandi dari simpanan kapur dengan asid sitrik. Kaedah ini bersifat universal. Ia boleh digunakan untuk membersihkan semua jenis permukaan.

Pemprosesan dilakukan dengan menggunakan penyelesaian. Ia merangkumi air dan bahan putih. Untuk 2 gelas air, ambil 1 sachet serbuk. Komposisi ini digunakan untuk merawat permukaan peralatan sanitasi Selepas 20 minit, sapukan lapisan kedua dan gosokkan dengan menggunakan span. Setelah membersihkan, basuh larutan dengan air sejuk.

Peralatan sanitari akrilik lebih sukar dibersihkan dari limescale. Untuk meningkatkan kecekapan pembersihan, anda perlu mengisi mandi dengan air sejuk dan menambah 1 sachet serbuk. Cecair tersebut disalirkan setelah beberapa jam dan dinding dibasuh dengan air.

Cara memutihkan mandi dengan asid sitrik

Bahan ini digunakan bukan hanya untuk membersihkan permukaan. Serbuk kristal putih dicirikan oleh sifat pemutihan, yang digunakan untuk mengembalikan penampilan peralatan sanitari sebelumnya.

Untuk menjadikan dinding menjadi putih, anda perlu melarutkan 100 mg serbuk di dalam air (500 ml). Komposisi dituangkan ke dalam botol semburan dan disapukan ke permukaan. Selepas 1 jam, larutan dicuci dengan menggunakan span.

Penyelesaian C6H8O7 mengembalikan keputihan

Asid sitrik dari karat di bilik mandi

Produknya adalah serbuk pekat yang mudah menghilangkan kotoran. Asid sitrik membantu membersihkan mandi dengan cepat dari karat.

Untuk menyediakan penyelesaiannya, anda perlu mencairkan serbuk (isi sachet) dalam segelas air suam. Produk ini diresapi dengan span dan disapu ke permukaan. Dindingnya dibilas dengan air selepas 15 minit.

Serbuk membersihkan karat kerana sifat pemutihan

Penjagaan

Untuk memastikan peralatan paip anda bersih, anda perlu ingat untuk membersihkannya tepat pada waktunya.Penting untuk melakukan pembersihan penyelenggaraan setiap hari untuk membantu menjaga keputihan pakaian.

Setelah menggunakan paip, bilas permukaan dengan air panas dan sejuk dan kemudian lap hingga kering. Pembersihan asas harus dilakukan setiap minggu untuk membuang kotoran yang lebih serius.

Kesimpulannya

Pembersihan mandi dengan soda dan asid sitrik digunakan untuk menghilangkan kotoran, lapisan limas atau sabun. Penyelesaiannya mempunyai sifat pemutihan. Penggunaan formulasi dicirikan oleh kecekapan tinggi. Banyak suri rumah memilih untuk membersihkan mandi dengan soda dan asid sitrik, yang ditunjukkan dalam video, kerana ketersediaan dan anggaran kaedah tersebut.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan