Cara menghilangkan pelembap wap ultrasonik

Sebilangan teknologi iklim yang dikenali sebagai pelembap terdapat di hampir setiap rumah. Ia sangat diperlukan semasa musim pemanasan dengan mengekalkan tahap kelembapan optimum di dalam bilik. Alat ini memerlukan penggunaan dan penjagaan yang betul. Ciri-ciri ini bergantung pada pelbagai. Sebagai contoh, versi ultrasonik memerlukan penyingkiran limescale tepat pada masanya. Anda boleh menghilangkan pelembap menggunakan produk yang ada.

Kenapa plak terbentuk

Perangkat ini digunakan untuk meningkatkan kandungan kelembapan di udara, yang dapat berkurang karena:

  • operasi peranti pemanasan;
  • reka bentuk lokasi pintu dan tingkap yang tidak betul di dalam rumah;
  • kehadiran bahagian cerah yang disebut di dalam bilik;
  • suhu tinggi atau rendah pada musim sejuk dan musim panas.
Penting! Tahap kelembapan optimum ialah 40-75%.

Peranti ini membolehkan anda menjaga kesihatan. Tahap kelembapan yang rendah boleh menyebabkan kelemahan, ketidakselesaan umum, dan pening. Alat elektrik juga diperlukan untuk membersihkan bilik dari kotoran dan debu mikroskopik. Pelembap diperlukan untuk orang dengan penyakit pernafasan kronik.

Mekanisme operasi peranti bergantung pada jenisnya:

  • peranti untuk pelembapan sejuk atau panas (masing-masing menggunakan wap sejuk atau panas);
  • peranti ultrasonik.

Pelembap memerlukan penyelenggaraan yang sistematik, khususnya pembersihan. Peranti ini digerakkan oleh air, yang dituangkan ke dalam tangki. Ini sering menjadi sebab kemunculan deposit mineral di dinding. Itulah sebabnya penggunaan air paip dianggap tidak diingini.

Pembentukan skala adalah proses semula jadi. Air keras mengandungi kalsium, magnesium dan bahan biologi lain. Apabila air menguap, bentuk limesale pada bahagian-bahagian radas dan dinding dalamannya. Plak akan memendekkan jangka hayat perkakas dan mempengaruhi kualiti udara secara negatif.

Penting! Peranti yang berfungsi mengeluarkan bahan berbahaya tanpa pembersihan berkala. Untuk mempermudah prosedur merawat peranti, anda perlu, jika boleh, masukkan air rebus atau ditapis.
Bacaan yang disyorkan:  Cara mengelap hijau cemerlang dari linoleum

Cara menghilangkan pelembap anda

Untuk mengeluarkan deposit limescale dari humidifier, keluarkan bekas yang dimaksudkan untuk air dan keluarkan bahagian lain yang boleh ditanggalkan. Kosongkan baki cecair dari tangki sebelum mengisi pembersih. Takungan dibilas dengan teliti di bawah keran, dan badannya dilap menggunakan kain lembut. Ia dibasahi dalam larutan pekat esen cuka. Prosedur ini mengelakkan habuk mengendap di permukaan.

Cara membersihkan pelembap dengan asid sitrik

Untuk membuang deposit mineral, anda tidak perlu membeli bahan kimia isi rumah. Anda boleh membersihkan pelembap dengan asid sitrik. Bahan semula jadi menghilangkan kekotoran dan bau yang tidak menyenangkan.

Menghilangkan pelembap dengan asid sitrik adalah prosedur yang mudah. Takungan diisi dengan air dan 60 g serbuk ditambah. Peranti mesti dihidupkan selama 1 jam. Kemudian kotoran mesti dibersihkan dengan span.

Asid sitrik melembutkan plak, yang menyebabkannya terlepas dari dinding perkakas

Cuka

Essence membolehkan anda membersihkan kerak dalam pelembap dengan melembutkannya. Komposisi merangkumi cuka pekat (100 ml) dan air rebus (ditapis), sesuai dengan isipadu maksimum tangki. Penyelesaian yang disiapkan dituangkan ke dalam tangki pembersih dan peranti dihidupkan. Peranti bertahan selama 30 minit.

Cuka cuka membantu menghilangkan kerak dan kotoran lain

Soda

Wap natrium bikarbonat tidak berbahaya, yang memungkinkan untuk membersihkan peralatan iklim dalaman. Tuangkan air ke dalam tangki, tambahkan baking soda (60 g) dan kacau hingga sebati. Peranti harus dihidupkan selama 1 jam. Kemudian tangki dibilas dengan teliti.

Bacaan yang disyorkan:  Baking soda: sifat berguna, aplikasi, cara pengambilan
Soda menghilangkan deposit mineral dan membasmi kuman permukaan instrumen

Dengan kaedah khas

Tangki air hendaklah dibasuh menggunakan kain lembut. Berus yang keras tidak boleh digunakan. Produk ini boleh menjejaskan integriti bahagian dalaman dan mengakibatkan pengumpulan kotoran yang kuat. Dibolehkan membersihkan peranti dengan larutan sabun cucian. Selepas prosedur, peranti disapu kering.

Anda boleh mengeluarkan limescale segar di pelembap tanpa menggunakan sebatian pembersih khas. Untuk tujuan ini, disarankan untuk menggunakan berus gigi yang mempunyai bulu lembut.

Perhatian! Dilarang menggosok permukaan alat secara intensif semasa pembersihan. Jika tidak, calar mungkin berlaku.

Anda boleh menyingkirkan limas keras di pelembap menggunakan agen pembersih khas. Komposisi ini digunakan pada permukaan mengikut cadangan pengeluar.

Anti-limescale secara berkesan menghilangkan deposit limescale dalam peralatan elektrik

Cara membersihkan pelembap ultrasonik

Untuk mengeluarkan simpanan, anda boleh menggunakan penyelesaian dengan penambahan pati cuka, asid sitrik dan natrium bikarbonat. Untuk mengecilkan pelembap ultrasonik, jangan hidupkan peranti. Komposisi yang dipilih dituangkan ke dalam tangki dan dibiarkan untuk melembutkan plak. Tempoh pendedahan untuk pembersihan adalah beberapa jam. Kemudian takungan dibilas di bawah air yang mengalir.

Untuk mengeluarkan simpanan dalam peranti ultrasonik, penyelesaian buatan sendiri dan bahan kimia rumah tangga digunakan

Cara pelucutan membran pelembap

Elemen tersebut digunakan dalam peranti ultrasonik. Untuk menghilangkan kerak yang terbentuk di membran pelembap, anda perlu menggunakan sikat khas. Ia disertakan dengan peranti. Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan span kecil atau kain bulu.

Mengurangkan pelembap wap

Model yang popular adalah model yang berfungsi dengan wap sejuk atau panas. Untuk membuang deposit limescale di humidifier, matikan perkakas dan kosongkan baki cecair dari tangki. Kotoran dikeluarkan dengan kain lembut, yang dibasahi dengan air sabun.

Anda boleh menggunakan berus gigi untuk membuang simpanan di kawasan yang sukar dijangkau. Pembersihan mesti dilakukan dengan berhati-hati agar tidak merosakkan permukaan. Pencemaran dari muncung dikeluarkan dengan larutan soda, cuka atau asid sitrik.

Penapis kertas direndam dalam air seminggu sekali

Langkah pencegahan

Penjagaan yang mencukupi diperlukan untuk mengekalkan prestasi yang mencukupi. Pencemaran disebabkan oleh reka bentuk peranti.

Peranti wap menyerupai cerek elektrik. Semasa mendidih, air ditukar menjadi wap. Apabila digabungkan dengan udara, ia meningkatkan kelembapan dengan ketara.Walau bagaimanapun, proses ini membawa kepada pembentukan deposit mineral dan memerlukan pembersihan yang sesuai.

Semasa operasi peranti ultrasonik, membran mengembangkan titisan kelembapan menjadi zarah kecil dengan cara getaran. Mereka bercampur dengan udara. Garam di dalam air disimpan di permukaan sekitarnya dan unsur dalaman.

Semasa operasi alat elektrik tradisional, garam mineral terdapat di dalam kartrij. Ini menyumbang kepada pengurangan jangka hayat perkhidmatannya.

Sekiranya peranti dikendalikan secara berkala, turunkan pelembap ultrasonik atau pelembap wap setiap minggu. Walau bagaimanapun, proses ini sangat bergantung pada model peranti.

Penting! Untuk mengelakkan penampilan formasi, anda harus menggunakan air yang disucikan.

Kesimpulannya

Mengeluarkan pelembap anda adalah mudah. Deposit mineral dan kotoran harus dibuang setiap minggu seperti yang disarankan. Kedua-dua agen pembersih yang dibeli dan dibuat sendiri dalam pelembap udara sesuai untuk prosedur ini. Pembersihan secara berkala membantu mengelakkan pemendekan jangka hayat mesin dan meningkatkan kualiti udara.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan