Cara mengelap hijau cemerlang dari linoleum

Kelopak hijau cemerlang di linoleum baru adalah mimpi buruk mana-mana suri rumah. Faktanya ialah struktur lantai ini berpori, sehingga kotoran menembusi jauh dan tidak mudah ditanggalkan. Menghapus hijau yang cemerlang dari linoleum bukanlah tugas yang mudah! Tetapi, jika anda bertindak dengan bijak, sangat mungkin untuk mengembalikan lantai ke penampilan semula.

Kaedah untuk menghilangkan noda hijau dari lantai

Brilliant Green adalah antiseptik serba boleh dan murah dan boleh didapati di hampir setiap kabinet ubat rumah. Tetapi ubat itu mempunyai kelemahan yang ketara - walaupun dari jari ia dihapuskan dengan susah payah, dan kemudian hanya secara beransur-ansur. Apa yang boleh kita katakan mengenai penutup lantai - sukar untuk menghilangkan noda seperti itu.

Pigmen yang memberikan antiseptik yang sangat zamrud adalah pewarna aniline. Ia sangat kaustik dan tahan, cepat menembusi struktur apa pun (walaupun pada permukaan yang digilap ia meninggalkan tanda). Perkara yang paling penting untuk diingat adalah bahawa lebih mudah mengeluarkan hijau yang cemerlang dari linoleum ketika noda segar.

Oleh itu, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mula menggosok sayur-sayuran yang cemerlang dari lantai sebelum ia kering. Untuk tujuan ini, kain buruk, bulu kapas, span, apa sahaja yang boleh menyerap cecair sesuai.

Setelah mengotorkan noda dengan teliti, anda boleh mula membuangnya. Perlu diingat di sini bahawa komposisi hijau cemerlang mengandungi peratusan alkohol yang besar. Ini bermaksud bahawa anda perlu melarutkan noda dengan produk yang mengandungi alkohol:

 • cologne;
 • air tandas;
 • alkohol perubatan;
 • vodka;
 • cahaya bulan.
Komen! Pelarut lain, bukan alkohol, menggosok hijau cemerlang dari linoleum agak buruk. Sebagai contoh, penghilang cat kuku, petrol atau aseton secara praktikal tidak berfungsi di sini.

Sekiranya noda sudah tua atau sangat besar, menggosok alkohol tidak akan membantu. Dalam kes ini, anda perlu menggosok hijau yang cemerlang dengan kaedah yang lebih agresif. Semasa memilih kaedah untuk menghilangkan noda dari linoleum, anda perlu berfikir dengan teliti dan tidak mengambil pilihan yang pertama dicadangkan. Sebagai contoh, ada kaedah yang diketahui untuk menghilangkan antiseptik zamrud dengan asid hidroklorik - kaedah yang berkesan, tetapi dalam proses itu dapat membahayakan kesihatan rumah tangga.

Cara mengelap hijau cemerlang dari linoleum menggunakan kaedah rakyat

Seperti biasa, alat improvisasi datang untuk membantu nyonya rumah. Terdapat lebih daripada selusin cara menyapu hijau yang cemerlang dari lantai, tetapi tidak semuanya berkesan, dan ada yang berbahaya - baik untuk linoleum dan untuk manusia.

Perkara pertama yang perlu dicuba adalah air sabun biasa. Ia diaplikasikan dengan tebal ke permukaan dan berusaha menghapus antiseptik zamrud dengan span atau kain. Kadang-kadang ia membantu. Seterusnya ada penghilang noda untuk kain berwarna (tanpa peluntur!). Sekiranya dana ini tidak menghilangkan noda, anda boleh memilih kaedah daripada yang dicadangkan di bawah.

Cara mengeluarkan hijau cemerlang dari linoleum dengan garam meja

Sekiranya hijau cerah, garam dapur bertindak sebagai pelelas.Oleh itu, untuk menghilangkan noda zamrud, lebih baik menggunakan "Extra" - garam halus. Kristal besar boleh merosakkan permukaan lapisan dengan mudah, meninggalkan calar di linoleum, dan mengganggu coraknya.

Bacaan yang disyorkan:  Cara menghilangkan bau busuk di dalam peti sejuk

Penting! Sebaiknya jangan gunakan kaedah garam di kawasan lantai yang kelihatan. Kaedah ini sesuai jika antiseptik tumpah di bawah meja atau di belakang tirai.

Tuangkan beberapa sudu garam ke dalam pinggan atau mangkuk dan tambahkan sedikit air. Anda mesti mendapat gruel tebal. Komposisi ini disapu pada noda dan disapu dengan gerakan bulat dengan kain kering.

Garam meja tidak akan menyapu sepenuhnya hijau yang cemerlang, tetapi dapat menyerap sebahagian besar pencemaran.

Cara menggosok hijau yang cemerlang dari lantai dengan pasir

Pasir berfungsi berdasarkan prinsip yang sama dengan garam - ia adalah bahan yang kasar. Oleh itu, hijau yang cemerlang disapu dengan pasir dengan cara yang sama:

 • sedikit lembapkan pasir dengan air;
 • kacau ke keadaan yang teruk;
 • digunakan pada noda;
 • secara beransur-ansur membersihkan kotoran dalam gerakan bulat.

Kristal pasir tidak sekuat, sehingga merosakkan linoleum lebih sedikit. Suri rumah mengesyorkan menggunakan kaedah ini untuk membuang kawasan-kawasan besar dari bintik-bintik hijau yang cemerlang.

Cara menghilangkan noda hijau dari linoleum dengan aseton

Aseton adalah pelarut yang baik dan kadang-kadang dapat membantu menghilangkan bintik-bintik hijau. Walau bagaimanapun, penggunaan penghilang cat kuku atau aseton tulen disyorkan sebagai langkah terakhir - apabila tidak ada alkohol di tangan dan noda segar.

Aseton digunakan pada cakera kosmetik atau kertas tisu kecil. Cuba bersihkan noda dengan gerakan ringan, tidak menggosok masuk. Jika tidak, pelarut juga akan mengeluarkan lukisan dari linoleum.

Amaran! Anda perlu memantau pewarnaan cakera atau serbet. Agar tidak mengotorkan warna hijau yang lebih cemerlang, kainnya diganti beberapa kali.

Cara menghilangkan hijau cemerlang dari linoleum dengan peroksida atau klorheksidin

Hidrogen peroksida secara aktif memerangi pelbagai bahan pencemar, termasuk, ia menyapu hijau yang cemerlang. Untuk menghilangkan noda dari linoleum, ambil larutan peroksida 3%, sapukan sedikit pada kapas. Dengan berhati-hati, tanpa meregangkan tepi tempat, gosokkan hijau yang cemerlang. Pergerakan tidak boleh digosok, tetapi melecet.

Chlorhexidine adalah larutan yang mempunyai sifat unik untuk meresap ke dalam lapisan tisu dan bahan yang dalam. Alat ini tidak akan menghilangkan kehijauan hijau dengan sendirinya, ia hanya akan membantu bahan aktif lain meresap ke dalam struktur lapisan.

Pertama, sapukan serbet yang direndam chlorhexidine pada noda. Selepas beberapa minit, mereka membuangnya dan cuba menggosok noda dengan hidrogen peroksida, misalnya.

Cara mengelap hijau yang cemerlang dari lantai dengan cuka

Salah satu ubat paling selamat untuk linoleum adalah cuka. Cuka itu sendiri tidak akan dapat menghilangkan kehijauan hijau; baking soda diperlukan sebagai "pendamping". Anda harus bertindak seperti ini:

 1. Taburkan lapisan soda kering yang baik pada jejak hijau, tanpa melampaui batas tempat.
 2. Tuang sedikit cuka di atas dengan perlahan - reaksi mesti berlaku.
 3. Biarkan ejen bekerja sehingga fizz selesai.
 4. Keluarkan larutan yang tinggal dengan kain lembap.
 5. Sekiranya perlu, ulangi prosedur sehingga noda dikeluarkan sepenuhnya.

Kaedah cuka dan baking soda tidak begitu berkesan dan tidak berfungsi dengan baik dengan noda lama. Tetapi kaedah ini sangat selamat untuk linoleum.

Bagaimana anda boleh menyapu hijau yang cemerlang dari linoleum dengan alkohol kapur barus

Dalam kes hijau yang cerah, alkohol kapur barus berfungsi sebagai pelarut. Sebarang larutan alkohol tidak berwarna (contohnya asid borik) juga akan berlaku. Untuk membersihkan noda, cukup untuk membasahi serbet dalam alkohol kapur barus dan lap hijau yang cemerlang dari lantai dengan tekanan.

Cara menghilangkan noda hijau dari linoleum dengan bahan kimia isi rumah

Anda boleh mengelap hijau cemerlang dari linoleum dengan mudah menggunakan bahan kimia rumah tangga. Alat khas belum dicipta, tetapi alat yang boleh didapati di mana-mana rumah akan berjaya. Senarai "kimia" yang paling berkesan berhubung dengan bintik hijau:

 1. Klorin dan sebarang produk yang mengandunginya. Membersihkan gel hijau yang sempurna untuk membersihkan paip (contohnya, "Domestos"). Apabila menggunakan bahan kimia isi rumah dengan klorin, penting untuk tidak berlebihan. Anda boleh menyimpan penyelesaiannya di linoleum hanya selama beberapa saat. Selepas pendedahan, kawasan lantai mesti disapu dengan kain yang direndam dalam air suam. Kemudian mereka cuba menyapu semula hijau yang cemerlang. Tindakan ini berselang-seli sehingga noda dikeluarkan sepenuhnya.
 2. Penghilang noda yang baik (Vanish, Amway) akan dapat menghilangkan warna hijau yang cemerlang. Gel itu disapukan dengan tebal ke hijau yang telah tumpah dan dibiarkan selama satu setengah jam. Kemudian lap bahagian linoleum dengan lembut, jika perlu, ulangi prosedur.
 3. Serbuk pencuci kadang-kadang mengelap hijau cemerlang dari linoleum. Tetapi anda perlu menggunakan gruel lembap yang terbuat dari serbuk dan sedikit air sejuk. Campuran itu disapu hijau hijau, disapu sedikit ke linoleum dan dibiarkan selama beberapa jam. Setelah lantai dibasuh dengan air suam.
Komen! Sekiranya linoleum sangat mahal dan baru, anda boleh menghubungi syarikat pembersih. Organisasi ini mempunyai bahan kimia dan formulasi khas yang dirancang untuk setiap kumpulan bahan cemar. Tetapi sama sekali tidak akan murah

Ciri-ciri menghilangkan noda dari penutup lantai yang lain

Bukan sahaja linoleum boleh menderita hijau yang cemerlang. Kadang kala anda perlu membersihkan antiseptik yang terang dari jubin, parket, permaidani, lamina. Pilihan paling mudah ialah jubin atau seramik kaca. Tidak akan ada kesulitan di sini, kerana permukaannya dilindungi, sangat halus, tidak berpori. Alkohol akan menyapu hijau yang cemerlang dari jubin dengan sempurna.

Bacaan yang disyorkan:  Cara menyimpan mink coat pada musim panas: peraturan dan ciri

Kehijauan dikeluarkan dari permaidani dengan cara yang sama seperti kain lain. Anda mesti menggunakan penghilang noda yang mahal di sini. Keadaannya lebih rumit dengan penutup lantai kayu - strukturnya membolehkan pewarna melewati dalam. Kita mesti berpakat dengan fakta bahawa sebahagian daripada noda masih ada. Tetapi patut dicuba untuk menghapuskan antiseptik sepenuhnya!

Cara mengelap hijau cemerlang dari lamina

Seperti halnya linoleum, langkah pertama adalah membersihkan kotoran hijau sehingga lantai benar-benar kering. Kemudian ambil mana-mana produk yang mengandungi alkohol, sapukan pada serbet dan lap dengan lembut sehingga kain itu berwarna. Sebagai peraturan, alkohol membantu, tetapi tidak menghilangkan hijau cemerlang sepenuhnya dari papan berlamina.

Dalam kes ini, anda harus beralih kepada kimia yang lebih agresif. Anda boleh mencuba salah satu yang ditawarkan untuk mengelap noda dari linoleum. Kaedah dengan bahan pelelas tidak sesuai untuk membersihkan lamina - mereka akan merosakkan lantai dengan mudah.

Penting! Sebelum menggosok noda besar pada lamina, anda perlu menguji produk yang dipilih di kawasan lantai yang tidak mencolok.

Cara mengelap hijau yang cemerlang dari parket

Parket dipernis dan ini menyukarkan pembersihan lantai ini. Mana-mana, walaupun terkecil, pelelas meninggalkan calar dan noda di lantai parket. Bahan kimia boleh bertindak balas dengan komponen varnis. Oleh itu, anda harus mengelap hijau yang terang dengan cara yang paling lembut.

Sekiranya alkohol tidak menolong segera setelah noda muncul, anda boleh mencuci antiseptik dengan serbuk cuci. Serbuk serbuk dan air tebal disapukan ke kawasan yang berwarna. Ambil kain lembut atau span dan perlahan-lahan "masukkan" campuran ke dalam parket. Kemudian biarkan produk selama maksimum 15 minit. Setelah lantai dibasuh dengan air suam.

Kesimpulannya

Menggosok hijau yang cemerlang dari linoleum bukanlah tugas yang mudah. Jangan putus asa jika tidak mungkin menghilangkan noda sepenuhnya - dengan setiap pembersihan lantai, tanda antiseptik akan pudar dan ukurannya semakin kecil. Peluang mengembalikan lapisan ke penampilan asalnya sangat tinggi, walaupun ini berlaku secara beransur-ansur.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan