Cara membersihkan tandas dari limescale: ubat-ubatan rakyat dan ubat khas

Adalah mungkin untuk membuang limesale di dalam tandas, walaupun simpanannya telah terkumpul dalam waktu yang sangat lama. Untuk pembersihan, bukan sahaja bahan kimia yang sesuai, tetapi juga bahan rumah tangga, bahan ini terdapat di hampir semua dapur atau pantri.

Ciri-ciri membersihkan mangkuk tandas dari simpanan kapur

Mana-mana mangkuk tandas sekiranya tidak ada penyelenggaraan yang teliti dari masa ke masa akan ditutup dengan batu kapur. Plak ini terbentuk dari garam mineral yang terdapat dalam air kencing manusia dan air paip. Oleh kerana mangkuk tetap lembap, batu yang kuat terbentuk dengan cepat. Permukaan pepejal di permukaannya pertama kali muncul sebagai filem nipis, dan kemudian berubah menjadi penumpukan kekuningan sebenar jika tidak dikeluarkan tepat pada waktunya.

Semasa membersihkan tandas dari plak, beberapa ciri mesti dipertimbangkan:

 1. Mangkuk paip hendaklah dibersihkan dengan berus biasa, berus sederhana sederhana atau span dengan bahagian keras yang kasar. Kain lap logam dan pengikis tandas tidak boleh digunakan, ia akan meninggalkan calar mikroskopik di permukaan mangkuk, dan plak akan terkumpul di dinding lebih cepat.
 2. Semasa membersihkan mangkuk tandas, air dari lekapan paip mesti dipam keluar maksimum, jika mungkin, bahkan dari lubang pembuangan dengan senduk. Dalam kes ini, agen pembersih akan lebih berkesan dan akan membantu membuang deposit dengan lebih cepat, kerana air tidak akan melemahkan kepekatannya.
 3. Apabila menggunakan asid dan alkali agresif, perlu meletakkannya di dinding mangkuk tidak lebih lama dari masa yang ditentukan. Sekiranya dibiarkan lama, agen pembersih yang keras boleh merosakkan enamel pelekap. Selepas itu, deposit limescale akan mula kelihatan lebih cepat dan menjadi lebih sukar untuk dikeluarkan.

Dalam proses mengeluarkan limescale dari tandas, sangat penting untuk menggunakan sarung tangan dan pelindung agar tidak menyedut wap bahan kimia beracun dan tidak mencederakan kulit dan selaput lendir. Selepas pembersihan, paip mesti dibasuh dengan air bersih beberapa kali; semua sisa produk rumah tangga dan bahan kimia mesti dibuang sepenuhnya.

Anda perlu membersihkan paip dengan span atau berus lembut.

Cara membuang batu kapur di tandas menggunakan kaedah rakyat

Sekiranya batu yang kuat telah terbentuk di dalam mangkuk paip, maka anda boleh membuangnya dengan cara mudah untuk menghilangkan kapur di tandas. Mereka menunjukkan kesan yang baik terhadap kedua-dua simpanan cahaya dan pengotoran yang berat. Pada masa yang sama, bahan isi rumah, tidak seperti bahan kimia khusus, sama sekali tidak mahal.

Cara membersihkan limescale di tandas dengan asid sitrik

Anda boleh menggunakan asid sitrik bukan hanya dalam memasak, tetapi juga untuk membersihkan paip.Dengan batu yang kuat, cukup untuk menaburkan dinding mangkuk yang tercemar dengan asid tepung dan biarkan selama 3 jam.

Selepas tarikh luput, asid sitrik mesti dikeluarkan dengan span lembap, dan dengan itu, deposit keras akan dikeluarkan. Selepas pembersihan seperti itu, paip mesti dibilas dua kali.

Cara menghilangkan limescale dari tandas dengan cuka

Satu lagi kaedah yang baik untuk membuang deposit adalah cuka meja 9% biasa. Sebelum membersihkan mangkuk tandas dari batu kapur yang kuat, anda perlu memanaskan cuka dalam jumlah 1 cawan hingga suhu suam, dan kemudian tambahkan 1 sudu besar soda ke dalamnya.

Bacaan yang disyorkan:  Baking soda: khasiat bermanfaat, aplikasi, cara pengambilan

Sebatian ini digunakan pada dinding dalam mangkuk tandas pada waktu petang dan dibiarkan semalaman. Pada waktu pagi, anda hanya perlu mengalirkan air beberapa kali dan perlahan-lahan berjalan di atas mangkuk dengan berus untuk menghilangkan kotoran. Cuka dan baking soda dapat membantu menghilangkan batu kapur dengan sedikit atau tanpa usaha.

Bahan sederhana membantu membuang kapur dan timbunan di tandas - soda, cuka, asid

Cara membersihkan mangkuk tandas dari limescale dengan asid oksalik

Asid oksalat, yang sifatnya serupa dengan asid sitrik, membantu menghilangkan plak keras dari dinding tandas. Untuk membersihkan saluran paip, taburkan dengan lembut asam di bahagian span yang kasar, dan kemudian gosokkan mangkuk tembikar hingga bersih selama beberapa minit. Sisa serbuk oksalat dibasuh dengan sempurna, sementara batu abu-abu dan kuning dapat dikeluarkan tanpa jejak.

Nasihat! Untuk kotoran yang degil, anda juga boleh menggunakan lapisan asid oksalat terus ke permukaan dalaman mangkuk kebersihan dan biarkan selama beberapa jam sebelum dibilas.

Cara menghilangkan limesale di tandas dengan baking soda

Salah satu penyelesaian terbaik untuk limescale di tandas adalah baking soda. Untuk membuang kotoran di tandas, perlu mencairkan keseluruhan bungkusan soda dalam sedikit air - sehingga gruel separa cair homogen diperolehi. Campuran disebarkan secara merata ke permukaan dalaman mangkuk kebersihan semalaman, dan pada waktu pagi, faience digosok dengan berus dan dibasuh.

Sekiranya plak itu sudah tua dan kuat, baking soda boleh dicampurkan dengan beberapa sudu besar cuka. Alat ini, yang terdiri daripada dua komponen agresif sekaligus, akan berkesan dua kali ganda dan akan membantu mengeluarkan batu yang telah tumbuh di dinding paip.

Cara membersihkan limescale lama dari tandas dengan cola

Ulasan mengenai limescale di pinggir tandas mengatakan bahawa "Coca-Cola" yang terkenal bukan hanya sesuai untuk penggunaan makanan - ia adalah agen pembersih yang sangat baik yang membantu menghilangkan kotoran pepejal dengan cepat. Sangat mudah digunakan "Cola" untuk pembersihan - mangkuk faience dituangkan di atas pelek dengan minuman coklat dan dibiarkan selama 1 jam.

Selepas itu, bahagian dalam mangkuk paip disapu dengan span dan air disalirkan beberapa kali. "Cola" membantu menghilangkan kotoran pepejal yang kuat tanpa meninggalkan jejak. Adalah pelik bahawa untuk penggunaan makanan minuman berkarbonat dengan sifat yang luar biasa tetap selamat, persekitaran berasid perut lebih agresif dalam komposisi daripada "Cola".

Cara membersihkan mangkuk tandas dari simpanan limas dengan keputihan

Produk pemutihan dengan nama ekspresif Whitness melawan bukan sahaja noda yang sukar, tetapi juga kotoran padat di permukaan paip. Untuk mengeluarkan simpanan yang keras dan tahan lama dengan Keputihan, keringkan mangkuk sebanyak mungkin dengan kain atau serbet kertas, dan kemudian tuangkan banyak peluntur di sepanjang garis pelek.

Keputihan akan memberi kesan maksimum jika dibiarkan di dinding mangkuk selama 8-12 jam. Setelah masa yang ditentukan berlalu, dinding mangkuk dirawat dengan sikat atau spons, dan kemudian air dibasuh beberapa kali berturut-turut untuk menghilangkan kotoran dan sisa peluntur.

Bleach Whiteness berfungsi dengan baik dengan kapur dan deposit keras

Cara membuang batu kapur di tandas dengan elektrolit

Sekiranya limas yang kuat di dalam tandas sudah sangat tua, dan tidak ada ubat kuat lain yang boleh anda gunakan, anda boleh menghilangkan pencemaran elektrolit. Tetapi harus diingat bahawa komposisi mengandungi asid sulfurik, dan di satu pihak, ia menjadikan elektrolit sangat berkesan, dan di sisi lain, meningkatkan bahaya. Anda perlu menangani cecair hanya dengan sarung tangan getah tebal dan topeng, tidak mungkin membiarkan produk masuk ke tangan anda, juga berbahaya untuk menyedut wapnya.

Elektrolit digunakan seperti berikut - sebilangan kecil agen digunakan dengan span ke permukaan dalaman paip, dan kemudian penutupnya segera ditutup. Simpan produk tidak lebih dari 15 minit, setelah itu air disalirkan beberapa kali berturut-turut, penutupnya tetap ditutup. Sekiranya produk tidak masuk ke tempat duduk, ia mesti digunakan dengan sangat berhati-hati.

Penting! Tidak mungkin menggunakan elektrolit jika paip pembetung plastik meninggalkan saluran paip, bahan tersebut mungkin terlalu agresif bagi mereka.

Cara membuang simpanan limas di tandas dengan produk khusus

Kadang kala, rawatan di rumah untuk simpanan yang sukar mungkin tidak dapat dilakukan. Selain itu, tidak semua orang bersedia mengukur bahagian baking soda atau cuka dengan berhati-hati untuk pembersihan. Dalam kes ini, anda boleh membeli salah satu produk khusus - ia menunjukkan kecekapan yang baik dan membantu membuang deposit batu dengan mudah.

Secara amnya, bahan kimia paip boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 1. Asid... Ini termasuk Dressing Duck, Sanox dan gel lain dengan komposisi yang agak agresif. Mereka berfungsi dengan baik terhadap limescale lama, tetapi anda perlu bekerja dengan berhati-hati dengan melindungi wajah dan tangan anda. Gel asid tidak boleh disimpan terlalu lama di enamel, boleh merosakkan permukaannya.
 2. Beralkali... Kategori ini merangkumi Domestos, Bref, Dossia - agen alkali tidak menimbulkan bahaya kepada manusia dan paip berbanding yang berasid, tetapi keberkesanannya sedikit lebih rendah. Yang paling penting, gel alkali membantu menghilangkan plak segar yang belum sempat melekat pada permukaan dengan betul.
 3. Klorin... Produk dengan peratusan klorin yang tinggi dalam komposisi, seperti Komet atau Titan, sesuai untuk pembersihan biasa dan pencegahan. Mereka mengatasi dengan mekar, tetapi meninggalkan bau yang tidak menyenangkan. Tandas selepasnya mesti diventilasi dengan teliti, dan ketika membersihkan, gunakan topeng agar tidak menyedut wap klorin.
  Lebih baik membersihkan paip dengan produk gel, daripada serbuk kasar.
Perhatian! Sebilangan besar produk ini dibentangkan di kedai dalam bentuk bukan sahaja gel, tetapi juga serbuk. Tetapi lebih baik menggunakan bahan cair untuk membersihkan, serbuk kasar menggaru permukaan paip dan, sebagai akibatnya, menyumbang kepada penampilan plak baru.

Mencegah penampilan limescale di tandas

Paling mudah untuk melindungi paip dari penampilan deposit kapur dengan bantuan pencegahan tepat pada masanya. Untuk memastikan tandas bersih dan segar, kami mengesyorkan:

 • bersihkan bahagian dalam lekapan paip dengan bahan kimia rumah tangga atau industri setiap minggu, memerlukan sedikit masa, dan simpanan limas pada dinding mangkuk tidak terbentuk;
 • gunakan sikat selepas setiap perjalanan ke tandas untuk membersihkan dinding secara kecemasan;
 • baiki tangki saliran tepat pada masanya, jika air bocor di dalamnya, cecair sentiasa mengalir di sepanjang dinding mangkuk faience mempercepat penampilan plak;
 • gunakan kaset dan tablet khas yang melembutkan dan menyucikan air, mereka direka bukan sahaja untuk merasai ruang tandas, tetapi juga untuk melindungi paip dari simpanan kapur;
 • bersihkan paip hanya dengan berus khas, span atau berus lembut tanpa menggunakan alat pelelas keras - permukaan faience yang tergores ditutup dengan plak lebih cepat.

Tidak disyorkan untuk menuangkan sisa makanan berlemak dan panas ke dalam pembetung - bentuk filem nipis di dinding paip, menyumbang kepada kemunculan plak. Sekiranya paip masih digunakan untuk membuang sisa makanan, maka setiap kali ia mesti segera dibersihkan dengan sikat dan dikeringkan dua kali.

Profilaksis secara berkala mencegah deposit muncul di dinding paip

Kesimpulannya

Mengeluarkan limescale di dalam tandas tidak begitu sukar, walaupun paip tidak lama dibersihkan, dan timbunan tumpat telah terbentuk di dalamnya. Alat rumah tangga dan khas dengan cepat membantu menghilangkan batu kapur, tetapi lebih baik mencuci tandas secara profilaksis sekurang-kurangnya sekali seminggu, maka akan lebih mudah untuk merawatnya.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan