Cara membersihkan termopot di rumah

Thermo pot adalah alat pemanasan elektrik yang merangkumi tangki air dengan kapasiti normal 2 hingga 6 liter. Komponen lain termasuk pam yang dirancang untuk membekalkan cecair, elemen pemanasan elektrik. Thermopot tidak hanya mendidih air, tetapi juga menjaga suhu yang ditetapkan. Bekalannya dilakukan oleh pam. Oleh kerana pemanasan berterusan air di perkakas elektrik isi rumah, deposit limescale secara beransur-ansur terbentuk. Ini merosakkan kinerjanya dan memberi kesan negatif terhadap ciri rasa cecair. Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan termopot.

Kenapa plak terbentuk

Thermopot menyerupai cerek elektrik dan termos. Walau bagaimanapun, produk ini tidak bergerak di atas meja. Kehilangan haba dari termopot jauh lebih tinggi, kerana reka bentuknya.

Alat ini membolehkan anda sentiasa mendapat bekalan air panas pada suhu yang diperlukan. Ia tidak perlu diangkat, yang terutama berlaku untuk orang tua. Kelemahannya termasuk pemanasan air yang perlahan kerana tahap kuasa yang rendah. Mengekalkan suhu cecair memerlukan penggunaan tenaga tambahan.

Perhatian! Peranti ini tidak sesuai untuk orang aktif. Adalah tidak diinginkan untuk mendapatkannya untuk keluarga dengan anak kecil, kerana risiko luka bakar yang tinggi.

Thermo-pot memerlukan penyahkodan biasa Ini adalah simpanan pepejal yang terbentuk di permukaan perkakas rumah dengan memanaskan air dengan garam yang dilarutkan di dalamnya. Deposit kalsium biasanya disebabkan oleh kehadiran magnesium dan kalsium dalam cecair. Semakin tinggi kepekatan mereka, semakin sukar airnya.

Mengurangkan periuk termal adalah prosedur yang diperlukan. Deposit kapur merosakkan prestasi perkakas dan memendekkan jangka hayatnya. Skala mengurangkan kekonduksian termal logam, yang menyebabkan peningkatan suhu pemanas elektrik dan penurunan daya.

Kehadiran limescale akan memberi kesan negatif terhadap rasa air. Ia memerlukan warna yang pahit. Minum air seperti itu boleh menyebabkan gangguan najis dan pencernaan.

Cara menghilangkan termopot

Untuk mengelakkan berlakunya akibat yang tidak diingini, disarankan untuk segera membuang limescale yang terbentuk. Anda boleh menyingkirkan skala dengan termopot menggunakan pelbagai kaedah. Kaedah rakyat selamat untuk kesihatan.

Cara membersihkan termopot dengan asid sitrik

Limescale dapat dihilangkan dengan penyelesaian mudah. Ramai suri rumah mengesyorkan membersihkan periuk termal dari skala dengan asid sitrik. Serbuk ditambahkan ke dalam air semasa mendidih dan dibiarkan di dalam tangki sehingga sejuk. Selepas prosedur, takungan dibilas dengan air.

Untuk membersihkan alat elektrik dari deposit kapur, anda perlu menggunakan 1-2 beg asid sitrik

Cara membersihkan periuk termo dengan cuka

Intipati berkesan menghilangkan limescale. Untuk membersihkan periuk termal dari skala dengan cuka, anda perlu mendidih air dengan penambahan 2 sudu esen. Bau yang ketara mungkin kekal selepas prosedur.Untuk menghilangkannya dalam alat elektrik, didihkan air beberapa kali.

Anda boleh mengelakkan timbulnya bau yang tidak menyenangkan setelah membersihkan perkakas rumah dengan cuka dengan membiarkannya terbuka

Soda

Pengeringan boleh dilakukan dengan asid sitrik atau minuman berkarbonat. Cola atau air mineral membolehkan anda menghilangkan plak. Minuman dituangkan ke dalam tangki dan peranti dihidupkan. Setelah cairan mendidih, ia dikeringkan, dan tangki dibasuh dengan sempurna.

Minuman berkarbonat digunakan untuk membersihkan peralatan elektrik dari simpanan limas

Soda

Natrium bikarbonat adalah agen pembersih yang popular dalam peluh terma. Air suam dituangkan ke dalam tangki, soda ditambahkan (1 sudu per liter cecair). Kemudian peranti dihidupkan untuk merebus larutan. Ia dibiarkan di dalam tangki sehingga sejuk. Kemudian cecair dicurahkan dan dinding dibersihkan dengan span lembut.

Bacaan yang disyorkan:  Baking soda: khasiat bermanfaat, aplikasi, cara pengambilan
Menggunakan baking soda tidak selalu membuang deposit sepenuhnya.

Air garam

Marinade adalah cara yang tidak biasa untuk membersihkan peralatan rumah tangga. Anda boleh mengambil acar yang tersisa dari timun atau tomato dalam tin. Saring cecair sebelum digunakan. Produk dituangkan ke dalam tangki dan direbus beberapa kali untuk menghilangkan skala berat dari termopot.

Setelah menggunakan air garam, bilas tangki dengan air

Garam

Anda boleh mencuci periuk termo dari skala dengan garam. Ini adalah kaedah yang lembut untuk membersihkan simpanan. Ambil satu sudu garam untuk 1 liter air. Cecair itu dituangkan ke dalam tangki dan didihkan. Bersihkan dinding dengan span lembut setelah komposisi sejuk.

Garam menghilangkan limas dengan berkesan

Kupas epal

Kaedah ini sesuai untuk membersihkan simpanan cahaya. Kupas dipotong dari beberapa buah, dimasukkan ke dalam tangki dan diisi dengan air. Cecair harus direbus beberapa kali untuk menghilangkan kerak di dalam periuk termo.

Plak dilembutkan setelah menggunakan kulit epal dibasuh dengan span

Kentang mentah

Anda boleh mencuci termopot dari skala dengan menggunakan kulitnya. Pengupas kentang segar mesti dibilas dengan teliti, dimasukkan ke dalam tangki, dan kemudian diisi dengan air. Cecair itu mesti direbus dan dibiarkan di dalam tangki selama beberapa jam. Apabila deposit telah melembutkan, ia dapat dibersihkan dengan spons.

Bacaan yang disyorkan:  Kentang: sifat berguna dan kontraindikasi
Prosedur mengupas kentang diselesaikan dengan membilas tangki dengan air

Asid askorbik

Serbuk tersebut dapat digunakan untuk menghilangkan deposit limesale dari alat elektrik. Satu sudu asid askorbik dalam bentuk serbuk diambil setiap liter air. Penggunaan tablet memerlukan penggilingan awal mereka. Cecair harus didihkan dalam periuk termo dan dibuang setelah disejukkan.

Asid askorbik membantu melarutkan pembentukan kapur

Bahan kimia isi rumah

Terdapat banyak produk pembersih rumah tangga di pasaran yang dapat digunakan untuk membersihkan periuk termo dengan berkesan. Nama-nama ini sesuai untuk sebarang model peralatan elektrik. Mereka mempunyai kelebihan penjimatan masa dan kemudahan penggunaan.

Setiap alat mempunyai arahan terperinci untuk digunakan. Biasanya, prosedur pembersihan merangkumi langkah-langkah berikut:

  • mengisi tangki dengan air;
  • menambah serbuk atau agen cecair;
  • menjadikan komposisi mendidih;
  • mendidih semula;
  • membilas tangki dengan air.

Adalah dipercayai bahawa keberkesanan bahan kimia rumah tangga lebih tinggi daripada ubat-ubatan rakyat. Walau bagaimanapun, tidak semua nama selamat.

Langkah pencegahan

Lapisan kuning muda yang dihasilkan merosakkan fungsi perkakas. Ia mengurangkan kadar mendidih air, meningkatkan penggunaan tenaga, dan menyumbang kepada penampilan rasa yang tidak menyenangkan. Itulah sebabnya penting untuk segera mencuci termopot dari skala.

Semasa membersihkan perkakas rumah, ingatlah untuk mengambil langkah berjaga-jaga.Jangan gunakan asid kuat, bahan pelelas.

Untuk melambatkan pembentukan deposit, disarankan untuk memilih air yang ditapis. Pembersihan termopot pencegahan adalah mustahak.

Perhatian! Penting untuk memastikan bahawa penyelesaiannya tidak digunakan untuk minum.

Kesimpulannya

Tidak sukar untuk membersihkan termopot di rumah. Terdapat banyak produk yang dapat digunakan untuk membuang deposit limeskale. Asid sitrik, pati cuka dan produk anti-skala lain yang terdapat dalam peluh termo sangat berkesan.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan