Cara membersihkan pengukus pakaian di rumah dengan asid sitrik

Pengukus pakaian adalah alat elektrik yang diperlukan. Sebarang perkakas rumah memerlukan penjagaan yang betul. Jika tidak, jangka hayat peranti mungkin dipendekkan. Selalunya diperlukan untuk membersihkan kapal pengukus. Prosedur ini boleh dilakukan di rumah dengan menggunakan bahan kimia isi rumah dan kaedah rakyat.

Kenapa plak terbentuk

Pengukus pakaian adalah alat khas. Alat ini membolehkan anda melicinkan pelbagai kain menggunakan aliran wap panas. Peralatan rumah tangga digunakan dalam kehidupan seharian dan institusi profesional.

Biasanya kapal pengukus merangkumi:

 • rak teleskopik (dengan penyangkut pakaian);
 • hos bekalan wap;
 • besi;
 • penjana wap dalam bekas plastik.

Peranti ini mempunyai pelbagai modifikasi:

 • manual;
 • lantai;
 • pelbagai fungsi.

Alat ini menyerupai besi, tetapi bukan alternatif yang lengkap. Ini membolehkan anda meratakan produk tanpa menggunakan peranti tambahan, seperti papan. Dengan bantuan radas, dapat memberi kilauan pada pakaian yang diperbuat daripada kain halus.

Jangka hayat dan kualiti pengukus bergantung pada pematuhan dengan keperluan asas. Peranti mesti dikosongkan secara berkala.

Limescale terbentuk dalam peralatan rumah tangga, mekanisme yang melibatkan pemanasan air. Dalam kes ini, deposit diendapkan, biasanya mengandung kalsium dan magnesium, serta kekotoran lain. Kemunculan plak di dinding alat boleh menyebabkan pecahnya, adanya noda pada pakaian.

Perhatian! Mengurangkan pengukus anda adalah prosedur yang diperlukan. Ia harus dilakukan secara teratur seperti yang ditunjukkan dalam petunjuk penggunaan perangkat.

Cara mengecilkan kapal pengukus anda

Keupayaan untuk mengeluarkan simpanan limesale di rumah bergantung pada model perkakas. Anda boleh membuang skala diri dari pengukus konvensional. Untuk tujuan ini, komposisi yang dibeli atau dibuat sendiri digunakan.

Bacaan yang disyorkan:  Cara melipat hoodie, jaket, dan sweater

Cara membersihkan kapal pengukus anda dengan asid sitrik

Alat ini dianggap sebagai alternatif yang baik untuk bahan kimia rumah tangga. Dengan asid sitrik, anda dapat menguraikan pengukus dengan cepat. Pematuhan dengan perkadaran yang diperlukan adalah mustahak.

Untuk membersihkan peranti, larutkan sesudu asid sitrik dalam segelas air suam. Cecair dituangkan ke dalam petak air dan fungsi stim diaktifkan.

Perhatian! Prosedur paling baik dilakukan di bilik mandi, di atas sink. Ini akan mengelakkan kotoran masuk ke lantai.
Setelah membersihkan perkakas dengan asid sitrik, bilas tangki dengan air suam

Dengan cuka

Essence membolehkan anda mengosongkan kapal pengukus anda di rumah dengan selamat. Keberkesanan komposisi dipertingkatkan semasa pemanasan peranti.

Buka tingkap sebelum membersihkan alat dengan asid sitrik, kerana produknya mempunyai bau yang kuat

Prosedur penyahkodan adalah mudah.Satu sudu esen dilarutkan dalam segelas air suam, dan kemudian dituangkan ke dalam takungan. Steam dilepaskan dengan menekan butang. Pembersihan dilakukan sehingga larutan menguap sepenuhnya, dan kemudian petak cecair dibilas dengan air.

Soda

Natrium bikarbonat secara berkesan menghilangkan kerak dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan. Larutan soda digunakan untuk menghilangkan kotoran dari pelbagai permukaan. Alat ini selamat dan senang digunakan.

Soda boleh dimasukkan dalam formulasi untuk menghilangkan deposit limesale. Air dituangkan ke dalam tangki khas dengan penambahan satu sendok teh natrium bikarbonat. Selepas memanaskan perkakas, wap mesti dibekalkan. Pembersihan berakhir apabila larutan telah menguap sepenuhnya.

Kelebihan menghilangkan limescale dengan soda adalah tidak adanya bau yang ketara

Air mineral

Kaedah ini digunakan untuk membersihkan peralatan elektrik dengan perumahan plastik. Tuangkan air mineral ke dalam tangki dan panaskan pengukus ke suhu tinggi. Maka anda harus mengaktifkan fungsi di mana wap dilepaskan.

Semasa membersihkan pengukus dengan air mineral, tahan di atas tab mandi atau sink.

Prosedur diakhiri dengan penyejatan cecair sepenuhnya. Untuk membuang sisa minuman berkarbonat, bilas tangki dengan air.

Cara membersihkan kapal pengukus pegang tangan

Anda boleh membuang simpanan kapur menggunakan kaedah rakyat dan bahan kimia rumah tangga yang dibeli. Penyucian kapal pengukus dilakukan seperti berikut:

 • tuangkan larutan ke dalam petak khas yang bertujuan untuk air;
 • panaskan alat elektrik hingga suhu tinggi;
 • mengaktifkan fungsi di mana wap dilepaskan.
Prosedur pembersihan alat genggam harus diulang sehingga agen yang digunakan telah menguap.
Penting! Setelah mengeluarkan deposit kapur, alat mesti dibilas dengan air yang ditapis. Ejen pembersih kimia digunakan apabila penyelesaian yang disediakan sendiri tidak berkesan.

Penghapus wap

Penyelesaian kimia boleh didapati di kedai pakar. Banyak pengeluar perkakas rumah menghasilkan penghilang limas. Keutamaan harus diberikan kepada nama yang dimaksudkan khusus untuk membersihkan peralatan wap. Produk-produk ini biasanya mengandungi bahan-bahan yang memungkinkan untuk menjaga kesihatan.

Anti-skala memungkinkan untuk melarutkan deposit yang terbentuk kerana penggunaan air keras.

Langkah pencegahan

Ia perlu untuk membersihkan kapal pengukus kerana penggunaan air paip. Pakar mengesyorkan menuangkan cecair yang disaring atau disuling ke dalam petak. Ini akan mengurangkan jumlah pembersihan yang diperlukan.

Bacaan yang disyorkan:  Cara menghilangkan gusi dari seluar anda

Pencegahan penyahkodenan berpengaruh terhadap prestasi perkakas yang mencukupi. Anda perlu membersihkan kapal pengukus pakaian ketika deposit muncul di dinding peranti dan bekalan wap berkurang. Biasanya, menggunakan air yang berkualiti akan memanjangkan selang pembersihan.

Sebaiknya beli model peralatan rumah tangga dengan kartrij khas yang dirancang untuk melembutkan air. Mereka membolehkan anda mengisi tangki dengan cecair biasa. Sekiranya tidak ada kartrij, pilihan air berikut harus digunakan:

 • ditapis;
 • suling;
 • demineralisasi.

Kalstop Polti boleh ditambah sebelum menggunakan cecair biasa.

Kesimpulannya

Anda boleh membersihkan kapal pengukus dengan penyelesaian yang disediakan sendiri. Selalunya disyorkan untuk menggunakan bahan kimia rumah tangga jika penggunaan soda, asid sitrik dan air mineral tidak berkesan. Formulasi ini selamat dan dalam kebanyakan kes membuang deposit limescale.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan