Cara membersihkan ketuhar dengan asid sitrik dari lemak di rumah: cara mencuci dengan baking soda dan cuka

Semasa operasi ketuhar, dindingnya ditutup dengan lapisan simpanan lemak dan karbon. Sekiranya kotoran tidak dibersihkan tepat pada masanya, proses mencuci menjadi agak bermasalah. Anda harus menghabiskan banyak masa dan usaha untuk mengembalikan permukaannya ke kebersihan bekas. Panggangan dan pintu boleh dicuci dengan pelbagai produk pembersih rumah tangga. Walau bagaimanapun, suri rumah sering mengesyorkan membersihkan ketuhar dengan asid sitrik. Alat belanjawan terkenal kerana kos rendah, ketersediaan dan kecekapan tinggi.

Cara membersihkan ketuhar dengan asid sitrik

Agar proses pembersihan tidak sukar dilakukan, anda perlu menjaga permukaan dapur tepat pada masanya. Untuk kotoran yang degil, anda boleh menggunakan kaedah mudah, seperti membersihkan ketuhar dengan asid sitrik. Produk ini membantu menghilangkan kotoran dari pelbagai peringkat Suri rumah mendakwa bahawa mungkin membersihkan noda dengan produk dalam masa yang singkat.

Serbuk C6H8O7 digunakan dalam memasak dan kehidupan seharian. Bahan tambahan makanan adalah kristal putih yang mudah larut dalam air atau etil alkohol. Bahan yang dinyatakan tidak mempunyai bau khas. Mengikut tahap kesannya, ia tergolong dalam asid organik antioksidan semula jadi. Makanan tambahan diketahui sebagai pengawet semula jadi.

Penting! Bahan ini mengandungi sayur-sayuran, buah-buahan dan jarum. Jumlahnya yang banyak terdapat dalam buah beri dan buah-buahan.

Mereka belajar mensintesis serbuk pada tahun 1784. Penerapannya dilakukan dalam bidang berikut:

  • memasak;
  • kosmetologi;
  • industri Makanan.

Bahan ini digunakan secara aktif di rumah tangga. Ia dipanggil bahan kimia rumah tangga sejagat. Serbuk boleh digunakan untuk membersihkan permukaan bahan berikut:

  • keluli tahan karat;
  • enamel.

Populariti alat ini disebabkan keberkesanannya. Kristal boleh digunakan untuk membersihkan pelbagai jenis noda dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan. Kelebihan C6H8O7 berikut dipanggil:

  • keramahan persekitaran;
  • penggunaan ekonomi semasa membersihkan;
  • penghapusan noda lama;
  • tidak perlu menggunakan sarung tangan.
Bacaan yang disyorkan:  Cara mengelap hijau cemerlang dari linoleum

Cara membersihkan ketuhar dengan asid sitrik

Terdapat pelbagai cara untuk membuang lemak. Walau bagaimanapun, agen asid melarutkan kotoran dengan sebaik-baiknya. Bahan kimia isi rumah boleh merosakkan permukaan oven dengan ketara. Kelemahan ketara produk tersebut adalah adanya kesan selepas mencuci.

Membersihkan ketuhar dengan asid sitrik adalah kaedah terbaik. Biasanya, kaedahnya perlu ditambah dengan pendedahan terma. Wap boleh melembutkan dan memecahkan lemak. Tiada bahan toksik yang dilepaskan semasa pembentukannya. Ia juga mempunyai kelebihan untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

Membersihkan ketuhar di rumah dengan asid sitrik tidak sukar. Masukkan 500 ml air hingga 40 g serbuk. Kristal mesti dilarutkan dengan teliti. Untuk meningkatkan kecekapan, anda juga boleh merawat permukaan dengan irisan lemon.

Ketuhar hendaklah dipanaskan hingga suhu 200 ° C. Pinggan tahan panas dengan larutan diletakkan di atas loyang dan dibiarkan selama setengah jam.Setelah masa yang ditentukan berlalu, matikan oven dan tunggu hingga suhu turun. Pintu dibuka dan pinggan dengan cecair dikeluarkan. Gunakan span yang dicelupkan dalam larutan untuk membersihkan dinding.

Sekiranya noda segar, sebatian C6H8O7 dapat dituangkan ke dalam botol penyembur dan tersebar di kawasan yang tercemar.

Cara membersihkan ketuhar dengan asid sitrik dan baking soda

Jus sitrus dipercayai lebih sesuai untuk kotoran segar. Mencuci ketuhar dengan asid sitrik disyorkan untuk noda minyak lama. Hasil yang baik dapat diharapkan dengan menggunakan pasta yang tidak hanya mengandung C6H8O7, tetapi juga natrium bikarbonat.

Bacaan yang disyorkan:  Baking soda: khasiat bermanfaat, aplikasi, cara pengambilan

Untuk membersihkan ketuhar dengan baking soda dan asid sitrik, anda juga mesti menambahkan sedikit air. Pasta yang dihasilkan diaplikasikan ke permukaan dengan kain. Pinggan dengan baki agen diletakkan di dalam ketuhar dan dipanaskan hingga 50 ° C. Tempoh pendedahan komposisi adalah setengah jam. Kemudian dinding hendaklah dilap dengan kain yang direndam di dalam air.

Adalah tidak diinginkan untuk menggunakan pasta berdasarkan C6H8O7 dan natrium bikarbonat pada permukaan kaca

Membersihkan ketuhar dengan asid sitrik dan cuka

Selalunya perlu membersihkan permukaan yang kotor. Anda boleh membersihkan ketuhar dengan asid sitrik, cuka dan baking soda. Kaedah ini sangat berkesan.

Sebelum membersihkan ketuhar dengan natrium bikarbonat, esen cuka dan asid sitrik, panaskan selama 15 minit. Penting untuk mematuhi suhu optimum, iaitu 100 ° C.

Untuk membersihkan ketuhar dari lemak dengan asid sitrik, anda perlu menyediakan komposisi yang juga mengandungi soda (1 sudu besar) dan cuka makanan (100 ml). Permukaan yang hangat disapu dengan span yang direndam dalam larutan yang dihasilkan.

Perhatian! Tidak diinginkan untuk menyentuh elemen pemanasan. Jika tidak, anda mungkin terbakar.

Selepas seperempat jam, lap dinding oven dengan kain lembap. Air perlu ditukar beberapa kali.

Setelah membersihkan permukaan dengan larutan C6H8O7, baking soda dan esen cuka, oven harus dibuka untuk pengudaraan.

Kesimpulannya

Anda boleh membersihkan ketuhar dengan berkesan dengan asid sitrik. Sekiranya perlu, disyorkan untuk menambahkan komponen yang meningkatkan kesan serbuk. Ini termasuk pati cuka dan soda. Sekiranya kotoran degil, bersihkan oven dengan asid sitrik dan wap. Kaedah ini mendorong pemecahan lemak. Bahan ini dibandingkan dengan bahan kimia isi rumah kerana sifat semula jadi, kepekatan dan keselamatannya. Selepas mencuci, larutan tidak meninggalkan goresan dan bau tertentu.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan