Cara melipat tempat tidur dengan padat: di dalam almari, meja rias, beg pakaian atau pembungkusan

Item yang dilipat kemas di dalam almari mengambil sedikit ruang dan kelihatan cantik. Tetapi tidak setiap suri rumah tahu bagaimana melipat tempat tidur dengan padat, jadi beberapa idea penyimpanan mungkin berguna.

Tekstil yang dilipat padat kelihatan kemas

Ciri menyimpan linen tempat tidur

Tekstil tempat tidur cukup besar dan memerlukan banyak ruang, tetapi masalah ini dapat diatasi. Semua sarung selimut, cadar dan sarung bantal hendaklah diseterika dengan bersih sebelum meletakkannya di rak. Ini akan menjadikannya lebih kecil dan lebih padat.

Agar tidak terganggu dengan mencari set yang tepat, lebih baik menyimpannya sebagai satu set. Tetapi ini bukan semua ciri. Kit paling sesuai disusun mengikut musim. Pada musim sejuk, lebih baik meletakkan tekstil yang terbuat dari kain padat, yang sering digunakan, di rak. Tetapi set musim panas perlu dikeluarkan lebih jauh. Organisasi penyimpanan ini membantu anda dengan cepat mendapatkan tempat tidur yang betul.

Petua dan pengalaman suri rumah yang berguna akan membantu menjaga tekstil dalam keadaan baik selama bertahun-tahun:

 1. Sudah menjadi kebiasaan meletakkan barang-barang di rak dalam keadaan terbalik sehingga barang-barangnya semakin merosot.
 2. Anda perlu menggunakan kit secara berkala, jika tidak, ia akan membentuk lipatan jernih yang sukar disingkirkan. Lebih baik memiliki 3-4 set untuk setiap tempat tidur, dan menyingkirkan tekstil yang tidak perlu dan lusuh.
 3. Sebelum mencuci pakaian, pakaian mesti disusun mengikut komposisi kain dan tanda pada label mesti diambil kira. Tekstil berwarna dicuci secara berasingan dari putih dan pada suhu yang lebih rendah.
 4. Anda perlu mengeringkan barang di udara segar, tetapi anda juga boleh mengeringkannya di kawasan yang berventilasi baik. Di bilik tertutup, mereka akan mendapat bau yang tidak menyenangkan.

Petua mudah ini akan membantu anda berehat sepenuhnya, kerana tidur secara langsung bergantung pada kualiti dan keadaan tekstil.

Cara melipat tempat tidur

Mengemas kotak secara berterusan dan mencari set yang betul sangat membosankan. Lebih mudah mengaudit kabinet sekali dan meletakkan semuanya dengan teliti. Terdapat banyak cara untuk melipat tempat tidur agar padat untuk simpanan. Terdapat beberapa peretasan nyawa yang semestinya digunakan untuk setiap nyonya rumah.

Cara melipat tempat tidur ke sarung bantal

Banyak yang terbiasa melipat tekstil dengan cara klasik - dalam timbunan. Dalam kes ini, semua sarung bantal, cadar dan penutup selimut disimpan secara berasingan. Ini sangat tidak selesa, kerana sukar untuk menyusun set yang diperlukan dengan cepat, dan mengeluarkan satu bahagian, keseluruhan baris rosak. Selalunya, tempat tidur lebih mudah dilipat ke sarung bantal. Dengan kaedah penyimpanan ini, linen mengambil sedikit ruang, lebih-lebih lagi, gambar set dapat dilihat dengan segera. Terdapat video yang bagus mengenai topik ini, yang menunjukkan secara terperinci proses penyediaan dan pemasangannya sendiri.

Kaedah ini sesuai untuk kabinet bersaiz kecil, menjimatkan ruang dengan baik, dan tekstil yang dilipat dengan cara ini kelihatan cantik:

 1. Seterika penutup selimut, gulungkannya beberapa kali menjadi segi empat tepat, meluruskan lipatan. Lipat kemas ke sarung bantal.
  Buat segi empat tepat agar sesuai dengan sarung bantal
 2. Gulung helaian, memegang sudut, lakukan perkara yang sama dengan satu sarung bantal. Lipat semua yang kedua, masukkan tepi percuma untuk membungkus sampul surat.
  Lipat selebihnya ke dalam kotak yang lebih kecil

Letakkan semua sampul siap dengan kemas di rak dalam timbunan.

Cara melipat tempat tidur dengan kaedah Konmari

Pangsapuri di Jepun kecil, jadi tidak mungkin meletakkan almari pakaian atau laci yang terpisah untuk menyimpan tekstil. Semua perkara harus dilipat, mengambil sedikit ruang dan dapat dilihat dengan jelas. Tempat tidur boleh dilipat dengan sangat kemas dan padat menggunakan kaedah wanita Jepun Marie Kondo. Dia menyarankan agar cucian tetap tegak sehingga semua set dapat dilihat. Pilihan ini sangat senang, senang mendapatkan barang, pesanan di dalam almari tidak terganggu. Sangat mungkin untuk menerapkannya di pangsapuri Rusia.

Mula-mula anda perlu menyediakan semuanya:

 1. Susun sarung bantal, cadar dan penutup selimut secara berasingan, seterika dengan wap. Tumpukan di cerucuk.
  Lipat mengikut urutan warna untuk memudahkan pemasangan satu set
 2. Gulung semua kepingan dalam bentuk segi empat tepat, lakukan perkara yang sama dengan sarung bantal. Lipat selimut selimut beberapa kali sehingga mereka mengambil sedikit ruang.
  Tumpukan tidak boleh terlalu tinggi
 3. Letakkan semua timbunan yang disusun secara menegak di rak, dengan kuat menekan barang-barang di barisan.
  Kaedah ini sesuai untuk menyimpan set tempat tidur dalam kotak, bakul atau kotak.

Semua barang yang diperlukan akan sentiasa ada. Walau bagaimanapun, pertama anda perlu menyusun semula tekstil dan membuang semua yang sudah tidak dapat digunakan, jarang digunakan, atau tidak menyukainya. Anda tidak perlu menyimpan barang-barang seperti itu, hanya memerlukan ruang.

Penting! Rak standard di dalam almari tidak sesuai untuk kaedah Jepun; diperlukan ceruk dalam.

Cara menggulung peralatan tempat tidur

Namun, jika tuan rumah memilih untuk melipat tempat tidur dalam satu set lengkap, maka anda boleh mencuba menyimpan set dalam gulungan. Ia sangat selesa dan juga kelihatan kemas.

Bacaan yang disyorkan:  Beruang tuala: bagaimana melakukannya sendiri, foto

Sebagai permulaan, semua kit disusun mengikut musim. Seterusnya, tambah mengikut arahan:

 1. Anda perlu memulakan dengan penutup selimut. Ia dilipat sepanjang panjangnya untuk membentuk jalur sempit.
  Anda perlu melipat dengan berhati-hati, mengelakkan lipatan.
 2. Lembaran dilipat dengan cara yang sama, diletakkan di atas penutup selimut. Letakkan satu sarung bantal di tepi.
  Anda perlu melipat sepanjang sisi panjang
 3. Seluruh set digulung menjadi gulungan ketat dan diletakkan di sarung bantal kedua.
  Organisasi penyimpanan ini cukup senang, butiran kit tidak hilang.

Semua set yang dilipat disimpan secara menegak di rak. Sekiranya anda mahu, anda boleh mengikatnya dengan pita yang indah. Sangat mudah untuk melepaskan gulungan, reka bentuk baris tidak terganggu. Walau bagaimanapun, kaedah ini lebih sesuai untuk peti laci dengan laci dalam atau kotak khas untuk tekstil. Di rak di dalam almari, ia tidak berfungsi. Gulungan saling menyekat. Tidak dapat dilihat di mana dan apa, dan sukar untuk mendapatkannya tanpa mengganggu pesanan.

Cara melipat tempat tidur ke dalam sampul surat

Sangat senang melipat tempat tidur dengan sampul surat, maka tidak akan memakan banyak ruang di rak simpanan.

Cara melipat sampul dengan betul:

 1. Letakkan penutup selimut di atas meja, ratakan dengan tangan anda sehingga tidak ada lipatan, kemudian lipat menjadi empat.
  Permukaan kerja mestilah kukuh agar kain tidak berkerut
 2. Letakkan helaian di atas penutup selimut, sebelum melipatnya sebanyak enam kali. Sebarkan dengan tangan anda agar tidak berkerut semasa proses.
  Lipat kepingan dalam segi empat tepat yang lebih kecil
 3. Kemudian tiba giliran sarung bantal, anda tidak hanya perlu menyebarkannya ke linen. Lakukan perkara yang sama untuk sarung bantal kedua.
  Tidak perlu menggulung sarung bantal
 4. Selepas itu, lipat tepi penutup selimut untuk membentuk sampul surat.Masukkan tepi bebas ke lubang yang dihasilkan.
  Sampul surat ternyata padat dan tidak terbuka
Perhatian! Setiap lapisan linen semasa meletakkan harus dilicinkan dengan baik dengan tangan anda agar tidak berkerut dalam prosesnya.

Kaedah ini sesuai untuk almari biasa, di mana sampul surat ditumpuk, jika terdapat sedikit tekstil, atau diletakkan secara menegak. Adalah senang untuk mendapatkan barang, pesanan dijaga. Tekstil yang disusun yang tidak digunakan musim ini dapat dikeluarkan ke rak atas sehingga tidak menghalangi.

Cara melipat tempat tidur dengan cantik sebagai hadiah

Sprei yang cantik adalah hadiah yang sesuai untuk pasangan muda. Namun, sebelum membentangkannya, tekstil mesti dilipat dengan teliti. Ada baiknya jika bungkusan asalnya telah disimpan, tetapi anda boleh melakukannya tanpanya.

Sebagai permulaan, alat ini diseterika sehingga menjadi tidak seberat dan hanya kemudian dibungkus. Lebih baik melipat dalam versi klasik. Untuk melakukan ini, penutup selimut dilipat beberapa kali, sehelai dan dua sarung bantal dilipat empat diletakkan di atasnya. Keseluruhan timbunan diletakkan di dalam beg hadiah atau kotak. Sebagai pilihan, anda boleh mengikat semuanya dengan pita yang indah.

Kit seperti itu kelihatan cantik, sesuai untuk membawanya untuk sebarang kesempatan

Sekiranya terdapat banyak set, ia besar atau dilengkapi dengan tuala, maka anda boleh menggulung semua bahagian dan mengikatnya dalam bentuk kek, di mana anda meletakkan kad pos dengan keinginan. Hiaskan sebaiknya dengan reben dan bunga yang indah. Hadiah itu akan menjadi asli dan pasti menggembirakan pahlawan majlis itu.

Cara melipat tempat tidur ke dalam poket

Kaedah ini membolehkan anda menyimpan cucian anda sebagai satu set lengkap sehingga tidak ada barang yang hilang. Anda perlu mengikuti arahan:

 1. Pertama, luruskan penutup selimut dengan melicinkannya dengan tangan anda. Lebih senang melakukan ini di atas meja atau lantai yang besar.
  Kain mesti diseterika dengan baik
 2. Lipat kepingan dan sarung bantal di atasnya, juga luruskan dengan baik.
  Tidak perlu melipat dobi
 3. Kemudian putar bahagian sisi ke atas. Seterusnya, lipat cucian beberapa kali dari tepi dengan segi empat tepat. Letakkan hujung percuma ke dalam.
  Hasilnya adalah sebuah segi empat tepat yang runtuh

Dobi boleh disimpan secara menegak dan melintang. Poket tidak terungkap dan mengekalkan bentuknya.

Betapa indahnya lipatan tempat tidur "rak buku"

Sistem penyimpanan seperti itu tidak menyiratkan kaedah mendatar biasa meletakkan sprei di rak, melainkan yang menegak. Kit dilipat dengan cara yang mudah dan diletakkan seperti buku. Kaedah ini berfungsi dengan baik untuk kabinet sempit dengan banyak rak.

Organisasi penyimpanan ini membantu anda mencari kit yang anda mahukan dengan cepat.

Peraturan simpanan linen tempat tidur

Tidak cukup melipat tempat tidur ke dalam almari dengan menggunakan idea. Menyimpan dobi menyiratkan beberapa peraturan yang memperpanjang jangka hayat perkhidmatannya.

Bacaan yang disyorkan:  Cara membersihkan ketuhar gelombang mikro dengan baking soda di rumah: cara cepat dalam 5 minit, cara mencuci dengan air

Cara melipat tempat tidur di almari

Untuk memperuntukkan ruang di rak secara ekonomi, anda boleh melipat sprei dengan cara yang mudah. Walau bagaimanapun, ini tidak mencukupi. Penting untuk memastikannya kering sepenuhnya agar tidak lembap dan berbau. Setelah menyeterika wap, biarkan set sejuk untuk menghilangkan semua kelembapan.

Semua tekstil di dalam almari dilipat sehingga berventilasi dengan baik

Sekiranya barang disimpan tanpa dibungkus di rak di dalam almari, maka anda perlu melindunginya dari rama-rama dan serangga lain. Untuk tujuan ini, mereka menggunakan sachet aromatik, gumpalan sabun cuci dengan bau yang menyenangkan, kulit sitrus dan sapu tangan wangi. Mereka dibentangkan di antara linen, memberikan aroma segar. Perhatian khusus harus diberikan kepada tekstil sutera semula jadi. Selalunya terkena rama-rama, sebab itulah penggunaan penghalau hama adalah keperluan mendesak.

Nasihat! Sebaiknya simpan tempat tidur di rak di dalam laci atau kotak dengan lubang pengudaraan.

Cara melipat tempat tidur ke dalam pembungkusan

Beg plastik untuk menyimpan dobi tidak sesuai, walaupun ia adalah bungkusan asli. Di dalamnya, katil dengan cepat memperoleh bau acuan yang tidak menyenangkan. Lebih baik meletakkan set yang bertujuan untuk penyimpanan jangka panjang dalam beg vakum untuk barang-barang. Mereka dengan aman melindungi dari debu, kelembapan, pencemaran, berbagai serangga. Dan yang paling penting, linen tetap segar.

Dobi yang dikemas dengan vakum menjadi lebih kecil, yang menjimatkan ruang dengan ketara

Cara melipat tempat tidur ke dalam almari

Lemari pakaian yang tersendiri untuk menyimpan linen tempat tidur dan tuala adalah pilihan yang bagus. Dalam laci yang dalam, tekstil mengekalkan kualiti mereka dengan baik. Walau bagaimanapun, anda perlu memilih tempat yang sesuai untuk perabot. Ia harus berada di dalam ruangan kering, kerana suhu dan kelembapan di dalam ruangan tidak boleh banyak berubah. Dari ini, tekstil merosot semasa penyimpanan. Noda acuan dan bau yang tidak menyenangkan muncul di atasnya.

Sebelum memasukkan set ke dalam laci almari pakaian, anda perlu memastikan bahawa mereka tidak membiarkan cahaya matahari langsung dan penutupnya rapat. Jika tidak, linen akan kering, menjadi lusuh dan hilang warna. Noda kuning mungkin kelihatan putih dan tidak boleh dicuci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengudarakan laci pakaian secara berkala agar tekstil tidak mendapat bau apak dan rama-rama tidak menetap di atasnya.

Paling senang melipat tekstil dengan almari secara menegak. Laci sempit dan cukup dalam, semua kit akan kelihatan. Dan sangat mudah untuk mendapatkannya, tanpa harus memecahkan keseluruhan baris. Urutan dalam peti laci seperti itu akan bertahan lama.

Ramai suri rumah lebih suka melipat tekstil mengikut musim. Tempat tidur yang tidak digunakan dihantar ke kotak terendah. Ia dibungkus mengikut semua peraturan.

Semua tekstil disusun untuk kemudahan
Komen! Ini bukan pilihan terbaik untuk melipat tekstil untuk penyimpanan di laci tepi katil atau orangtua. Terdapat terlalu sedikit ruang untuk organisasi normal.

Cara melipat tempat tidur ke dalam beg pakaian

Semasa meneruskan perjalanan, anda perlu melipat beg pakaian anda dengan padat dan tidak melupakan sprei. Untuk menjadikannya lebih sedikit ruang dan mudah dijangkau, lebih baik jangan menumpuknya dalam timbunan.

Lebih senang melipat kit dan barang-barang dalam gulungan, malah beg pakaian kecil akan sesuai dengan semua yang anda perlukan

Suri rumah yang berpengalaman menasihatkan untuk meletakkan peralatan tempat tidur dan barang-barang besar lainnya di dalam beg vakum yang memerlukan sedikit ruang. Mereka sangat selesa, anda boleh meletakkan pakaian yang sudah terpakai di dalam perjalanan pulang.

Dan akhirnya, mengenai hayat perkhidmatan sprei. Hostes pun tidak memikirkan parameter ini. Dan sia-sia! Setiap kain mempunyai ketahanan aus tersendiri, yang tidak hanya bergantung pada kualiti, tetapi juga pada keadaan penyimpanan.

Seprai, yang dimaksudkan untuk musim sejuk, terbuat dari kain flanel, yang, jika digunakan dengan betul, akan bertahan rata-rata sekitar lima tahun. Kit seperti itu berumur pendek, jadi ia perlu dirawat dengan sangat berhati-hati.

Calico kasar berketumpatan sederhana akan berfungsi lebih sedikit. Kit mesti diganti dalam 7-9 tahun.

Fabrik semula jadi berkualiti seperti kapas dan linen akan bertahan sehingga 10 tahun. Tempat tidur yang diperbuat daripada sutera tiruan dan satin - dari 10 hingga 12 tahun. Linen yang paling tahan lama dianggap terbuat dari sutera semula jadi. Jangka hayatnya mencapai 15 tahun.

Kesimpulannya

Sprei boleh dilipat dengan cara yang berbeza. Setiap pelayan wanita memilih yang paling sesuai untuk dirinya. Bagaimanapun, jumlah set dan dimensi perabot berbeza untuk setiap orang. Perkara utama adalah menjaga ketenteraman dan menggantikan set linen dengan yang baru pada waktunya.

Pautan ke jawatan utama

Kesihatan

kecantikan

Makanan